SENDER STUDENTER TIL KINA

Huawei sendte fem norske teknologistudenter på dannelsesreise til Kina. Den norske Huawei-sjefen tror det vil inspirere flere til å velge en teknologi-karriere.

Publisert Sist oppdatert

Fem studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Høgskolen i Gjøvik fullførte sommer det to uker lange Seeds for the Future-stipendprogrammet til Huawei.

Stipendet er en studiereise til Kina med fokus på opplæring i språk, kultur og det siste innen teknologi, skriver selskapet i en pressemelding.

– Viktig for Norge

Trolig vil det bli stadig vanskeligere å tiltrekke seg disse studentenes kompetanse, samtidig som det vil være en utfordring for Norge å utdanne nok teknologistudenter for fremtidens etterspørsel

Studentene tilbrakte de første dagene på Beijing Language and Culture University i den kinesiske hovedstaden hvor de fikk en intensiv innføring i kinesisk språk og kultur. Deretter gikk reisen til Shenzhen hvor studentene ble kurset i det siste innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi av eksperter ved det globale hovedkvarteret til Huawei.

– Vi er veldig stolte av å ha lansert Seeds for the Future-programmet i Norge. Gjennom dette programmet får studentene et unikt innblikk i et av de mest innovative og fremtidsrettede IKT-selskapene i verden. Vi håper og tror at de to ukene studentene har tilbrakt i Kina kan ytterligere inspirere dem til å velge en karriere innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, sier administrerende direktør Eric Zhang i Huawei Norge.

Han mener Norge kommer til å ha et stort behov for ferdig utdannede teknologistudenter i fremtiden.

–Trolig vil det bli stadig vanskeligere å tiltrekke seg disse studentenes kompetanse, samtidig som det vil være en utfordring for Norge å utdanne nok teknologistudenter for fremtidens etterspørsel. Huawei ønsker å ta samfunnsansvar ved å bidra innen IKT-opplæring, samt øke kunnskapen om IKT i de landene hvor vi opererer, sier Zhang.

Må være internasjonale

– For å lykkes i IKT-industrien kreves det et internasjonalt fokus. Gjennom samarbeidet med Huawei får NTNU-studenter en unik mulighet til å lære om ny teknologi og kultur i Kina. Dette er et viktig bidrag for å bygge nettverk og samarbeid, samt at studentene får en svært verdifull innsikt som kommer til nytte senere i deres karriere, sier Harald Øverby som er instituttleder ved Institutt for telematikk ved NTNU.

Studiereisen fant sted i sommer fra 26. juli til 8. august. Utenom det akademiske studieopplegget fikk studentene også tid til å besøke verdenskjente landemerker som Den kinesiske mur og Den forbudte byen i Beijing, samt ulike severdigheter i Kinas teknologimetropol Shenzhen. I tillegg fikk studentene møte representanter fra Kinas ambassade i Norge før avreise, og Norges ambassade i Kina mens de besøkte Beijing.

– Kandidatene innen informasjonssikkerhet fra Høgskolen i Gjøvik utdannes til å møte et globalt sosio-teknologisk trusselbilde. For å kunne operere i dette landskapet er det av stor betydning at kandidatene ikke bare har gode teknologiske kunnskaper og ferdigheter, men at de også forstår utfordringens kulturelle og menneskelige aspekter. Det er nettopp dette Seeds for the Future fokuserer på, i tillegg til at programmet gir studentene et minne for livet, sier dekan Nils Kalstad Svendsen ved Høgskolen i Gjøviks Avdeling for informatikk og medieteknikk.

Frø i 35 land

Huaweis Seeds for the Future-program samarbeider globalt med over 100 universiteter i rundt 35 land. Flere enn 1000 studenter fra hele verden har allerede besøkt Huawei som en del av dette programmet siden starten i 2008. Dette er andre gang at Huawei har tilbudt dette stipendet i Norge.

Årets norske mottakere av Seeds for the Future-stipend var Peder Aaby (20 år fra Tønsberg), studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU, Einar Wigum Arbo (27 år fra Trondheim), studerer Siv.Ing. elektronikk ved NTNU, John Rikard Mienna (22 år fra Hesseng, Sør-Varanger kommune i Finmark), studerer Siv.ing. datateknikk ved NTNU, Johanna Elisabeth Sandbakken (22 år fra Bøler i Oslo), studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU, og Lauritz Prag Sømme (22 år fra Oslo), bachelor-student i informasjonssikkerhet ved Høgskolen i Gjøvik.

– Jeg føler meg utrolig begjæret og takknemlig. Det har vært to fantastiske uker i en fremmed kultur, som ikke føles spesielt fremmed lenger. Jeg har fått mange nye venner og et helt unikt innblikk i Huawei. Før turen hadde jeg tenkt å dra på utveksling til USA, men nå tror jeg at jeg kommer til å velge Kina i stedet, sier Mienna.

Powered by Labrador CMS