TROR HDBT TRUER HDMI

– Jeg tror vi kommer til å se en stor vekst av produkter med HDBaseT, og håper dette på sikt vil erstatte HDMI da mulighetene er mye større.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Stuart Sharman, daglig leder, innehaver og eneste ansatte i Multirom AS, når vi møter ham på messen ISE (Integrated Systems Europe) i Amsterdam. Multirom ble etablert i august 2013, da Mono AS ønsket å skille ut den delen som leverte produkter til installasjonsmarkedet. Sharman var tidligere AV-produktsjef i Mono, og kjøper i dag logistikktjenester fra dem. Multirom representerer varemerkene Focal, RTI, Wyrestorm og Integra, de tre første var tidligere i sortimentet til Mono.

– Når vi snakker kabling, er HDBaseT (HDBT) en stor trend. Teknologien er utviklet av Valens, et israelsk selskap som driver med mikroprosessorer. Mange varemerker er med i HDBaseT-alliansen, blant annet Wyrestorm som vi representerer. De har et bredt utvalg ekstender-sett, der du kan forlenge et HDMI-signal og andre signaler over en ethernet-kabel på opp til 100 meter, sier Sharman til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han mener HDBaseT har store fortrinn når det gjelder fleksibilitet og kapasitet.

Vi snakker ukomprimerte signaler, og det er vanvittige datamengder man har lykkes i å sende gjennom kablene

Fra Cat 5E

– Vi snakker ukomprimerte signaler, og det er vanvittige datamengder man har lykkes i å sende gjennom kablene. Det er anbefalt at man bruker ethernet-kabler fra Cat 5E og oppover for å holde spesifikasjonene, og det er ingen problemer å sende ukomprimerte 4K og 3D-signaler. Fra Wyrestorm leverer vi også matriser, switsjer og et bredt utvalg produkter i segmentet, mens Integra er en av de første produsentene som har en HDBaseT-utgang på receiveren sin.

– Når vil vi se TVer med HDBaseT-inngang?

– Godt spørsmål. Flere leverandører har det allerede i prosjektørene sine, men jeg har per i dag ikke hørt om TVer som har det. Jeg tror dette er starten på noe, og det er spennende at man kan kjøre så mye informasjon gjennom én kabel. Hvis man ikke har dedikerte inn- eller utganger for HDBaseT, trenger man en signalomformer i hver ende. Disse koster fra 1.500 kroner, for overføring av lyd, bilde og IR. Skal man ha mer avanserte løsninger med internett, IR, RS-232 og kanskje også strøm slik at man ikke trenger det på mottakersiden, kan de koste 5.000-6.000 kroner, sier Sharman.

– Kan du si litt om kundene dine, er det et typisk tomanns-firma som leverer integrerte system for lyd og bilde?

Potensial for handlerne

– Det kan være en hifi-spesialistforhandler som har en egen installasjonsavdeling og leverer alt til prosjektkunder, det kan være elektrikere som skal levere en AV-løsning, de som driver med smart-hus, og spesialister som gjør hele integrasjonen hos kundene.

– Dette markedet er mye mindre i Norge enn i USA, men også enn i Sverige. Hvorfor er det slik?

– Vi ser en voksende interesse for automatisering av lys, varme, lyd og bilde også i Norge. Mye ligger på husbygger- og arkitektsiden; det er ikke mange som tilbyr disse løsningene til kundene sine, og det ligger nok en stor jobb for oss i bransjen for å endre dette. Man må ta høyde for at mye av dette aller helst burde planlegges i en byggefase. Mye kan ettermonteres, men hvis man ser på USA er det slik at når du kjøper et hus har du gjerne et innledende møte med AV-avdelingen. Vi ser klart en økende trend for at det planlegges innfelte høyttalere og  styringssystemer i nye boliger. Men nordmenn er veldig glade i og gjøre mye selv, og kanskje ikke så vant til å la andre ta hele jobben.

– Ligger det et uutnyttet potensiale her for mange lokale forhandlere, eller er dette et marked for spesialister?

– Disse produktene gir en annen brukeropplevelse enn tradisjonelle lyd- og bildeprodukter, til alt fra private til næringsdrivende. Potensialet er absolutt mye større enn det som er utnyttet.

Franske Focal

– Dine kunders kunder er all vesentlig privatpersoner?

– Ja, slik er det nok.

– Hvordan har det vært for deg å komme inn som ny leverandør i markedet?

– Markedet er ikke stort, og det er alltids tøft å være ny. Jeg er jo alene, men har sterke varemerker og opplever en positiv tilbakemelding fra kundene.

Nevnte Wyrestorm driver digital videodistribusjon. RTI leverer styringsprodukter, fjernkontroller, veggpaneler og prosesser som kan kommunisere med tredjepartsprodusenter for full husautomasjon, men også har AV-produkter som forsterkere på inntil 16 kanaler. Disse to er amerikanske, mens Focal er en fransk høyttalerprodusent.

– De produserer fortsatt det meste i Frankrike, og er kanskje mest kjente for klassiske hifi-høyttalere og spydspissprodukter i high end-markedet. De har også livsstilsprodukter og produkter for integrasjon, og passer profilmessig godt til de andre varemerkene våre, sier Sharman.

Han forteller at Focal for stadig flere modeller for innfelling.

Integra fra Onkyo

– Dette er et spennende merke, og de er av de få produsentene som har skikkelig hifi-lyd som kan felles inn i vegg eller tak. Electra-serien deres har beryllium-diskanter og doble coner. De har også mer moderat prisede høyttalere som bruker deres avanserte høyttalerteknologi, sier Sharman.

Hans fjerde og siste agentur er Integra, som gjennom Multirom for første gang er tilgjengelig i Norge.

– Dette er et typisk AVR-reveiver-merke, med hjemmekinoprodukter for installasjonsmarkedet, høyere spesifisert med all nødvendig funksjonalitet og mulighet for rack-montering. Bak Integra står den japanske Onkyo-gruppen, du kan godt si at dette er high end-produktene til Onkyo. Produktene er tiltenkt installasjonsmarkedet, og er kun tilgjengelig via autoriserte forhandlere som installerer produktene, sier Sharman.

– Vi har snakket om kablede løsninger, hvilken utvikling ser ut for trådløse overføring når det gjelder integrasjon?

Kabel mellom hovedenhetene

– På kildenivå er det en stor økning i behovet for å integrere for eksempel Airplay og blåtann. Her har Integra mye av denne funksjonaliteten innebygd. I lang tid vil nok styringsprodusentene anbefale kablede løsninger på grunn av stabilitet. Man kan selvsagt kjøre dette trådløst, men brukeropplevelsen er per i dag bedre når hovedenhetene kommuniserer med hverandre via kabel. Det er ingen tvil om at brukeren sitter med smarttelefonen eller nettbrettet og strømmer mediainnholdet trådløst til enhetene.

– Kundene som dine kunder har, hvor mye bruker de i snitt?

– De fleste prosjektene ligger rundt 100.000 kroner. Spør du forhandlerne, vil de nok si mellom 50.000 og 100.000 kroner. Det finnes også store prosjekter opp i million-klassen, da snakker vi om store hus med svært mange rom. I snitt har et vanlig hjem fire soner, men det finnes flere som har opp til tolv soner.

Powered by Labrador CMS