IKKE LAD OM NATTEN

Ferske tall viser at batteriladere har vært årsak til flere titalls boligbranner. Det melder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Publisert Sist oppdatert

I perioden 2009 til 2012 var det 36 boligbranner her i landet der en batterilader var involvert, viser tall direktoratet, og åtte av brannene skjedde nattestid.

– Det er 36 branner for mye og viser at det er et godt råd ikke å lade uten tilsyn. Ladere skal automatisk slutte å tilføre energi når batteriet er fulladet. Men så vet vi også at teknologi feiler iblant, sier Bjørn Nyrud, avdelingsleder for elektroniske produkter i DSB i en pressemelding.

Lad når du er våken

Vi tror ikke alle slutter å lade mobil og PC om natta selv om vi sier det. Så hvis du likevel gjør det, bør du hvert fall sørge for at utstyret ikke står på eller i direkte nærhet av noe som er brennbart

– Bare lad når du er våken og tilstede, det være seg mobiltelefoner, PCer, nettbrett, barbermaskiner og tannbørster. Det er ett av de viktigste rådene vi gir nå som det kryr av ladere og dockingstasjoner i en vanlig bolig, sier fagsjef Ronny Tande ved If sikkerhetssenter.

De fleste eiere av bærbare PCer og mobiltelefoner vet at det er fristende å ha strømledningen stående i om natten, slik at man slipper å tenke på hvor mye kapasitet batteriet har igjen.

– Vi tror ikke alle slutter å lade mobil og PC om natta selv om vi sier det. Så hvis du likevel gjør det, bør du hvert fall sørge for at utstyret ikke står på eller i direkte nærhet av noe som er brennbart, sier Bjørn Nyrud i DSB.

Lader du likevel om natten, er rådet fra både Tande og Nyrud å ha flere røykvarslere enn minstekravet, helst seriekoblet og av typen optisk. Optiske varslere oppdager ulmebranner fortest.

Ungdommen er verst

Hele 93 prosent av alle mellom 15 og 29 år lader telefonen sin mens de sover, viste en undersøkelse selskapet If skadeforsikring gjorde i 2010. For befolkningen generelt er også tallet høyt. 70 prosent oppga at de lader nattestid.

– Vi anbefaler våre medlemmer å følge rådene fra DSB, og opplyse sine kunder om dette, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Ronny Tande i If tror antallet brannfarlige hendelser med batteriladere er mye høyere enn de offisielle DSB-tallene antyder.

– På brannkursene våre hører vi ofte om folk som har oppdaget at det luktet av laderen eller at apparatet hadde fått en brunsvidd område. Årsaken er ofte at kontakten som man setter ladeledningen inn i er slitt, eller er blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå et elektrisk fenomen som kalles lysbue, som har en temperatur på minst 3.000 grader, sier Tande.

Branneksperten understreker at datamaskiner trenger luft.

– Blir PCen stående påslått i sofaen eller en myk seng, skal det ikke så mye til før kjølevifta får problemer. Det kan blant annet føre til at nedkjølingen av batteriene svikter, med overoppheting og i verste fall ulmebrann som resultat, sier han.

Skrekkhistorien

Den 31. januar i år holdt det på å gå veldig galt hos familien Sørensen på Kløfta. Huset var tomt da røykvarsleren ble utløst, og det tilknyttete vaktselskapet varslet brannvesenet. Da brannmennene kom, var røykutviklingen kraftig. Årsaken sto i stua. En bærbar PC i brann, med strømledningen i. Også bordet den sto på brant. Smeltet plast fra maskinen hadde dryppet ned på gulvet, der flammende begynte å få tak.

– Jeg satt og jobbet på PCen og fikk travelt med å rekke trening. Vanligvis tar jeg ut ledningen siden den er så i veien. Men denne gangen ble den stående i, sier Irene Skaret Sørensen.

Store sotskader gjør at hovedrommene må totalrenoveres. Ifølge brannvesenet var det minutter om å gjøre føre brannen utviklet seg og hele huset kunne brent ned.

– Brannvesenet har fortalt at batteriet sannsynligvis har blitt så varmt at det har smeltet plasten på PCen. Deretter har duken på bordet blitt antent og spredd brannen, sier Sørensen.

– Jeg slukket alle lys og dro ut støpselet på kaffetrakteren før jeg reiste. Men tenkte ikke på at laderen kunne innebære brannfare. Datamaskinen er ikke særlig gammel heller, to-tre år, sier Sørensen.

Nå belager familien på fire seg på å bo i kjelleren under oppussingen. De er glad for at det tross alt ikke gikk verre og at de to dyrene i huset klarte seg.

Powered by Labrador CMS