Kronikkforfatteren er produktsjef for smarthussystemet xComfort hos Eaton Electric, og tar for seg hvor sikkerheten er for å unngå hackere. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

KAN SMARTHUSET BLI HACKET?

KRONIKK: Mange har fått smarthus der mye kan styres med mobilen. Men ikke alle smarthussystemer er like smarte. Noen legger hjemmet åpent for hackere.

Publisert

Lavere pris har gjort at styring av alt fra lys, varme, kameraovervåking og dørlåser har blitt mer vanlig. Du kan kjøpe smarthusløsninger for alt fra å styre en enkelt lampe til komplekse systemer på nett og i butikker over hele landet. Men dessverre er ikke alle løsningene på markedet like sikre.

Sikkerhetshull

De siste årene har både nasjonale og internasjonale medier rapportert om tilfeller der uvedkommende - både uforvarende og som bevisst hacking – har tatt kontroll over andres smarthusløsninger med enkle grep.

Historier som den om mannen fra Missouri som fikk fri tilgang til nabohuset ved å rope «lås opp, Siri», er mer enn urovekkende. Men samtidig setter disse historiene viktige poenger på dagsordenen.

Hakcing er en reell trussel ikke bare for epost og nettsider. Etter inntoget til the Internet of Things, kan også kjøleskapet, høyttalerne og kaffetrakteren din være tilkoblet internett. Dette betyr i essens at det også er en risiko for at uvedkommende kan få tilgang til eller ødelegge dem.

Mange av smarthussystemene på markedet i dag er basert på åpne kommunikasjonsplattformer, uten noen som helst kryptering. Det gjør det urovekkende enkelt for uvedkommende å få tilgang til å styre lyset, fjernvarmen, høyttalerne og kanskje til og med låse opp inngangsdøra di.

Sikkerhetseksperter i både inn- og utland er unisone i sine anbefalinger om å benytte smarthussystemer som bruker krypterte protokoller, toveiskommunikasjon, overvåkingslogger og jevnlige sikkerhetsoppdateringer

Uforsiktighet kan få konsekvenser

De fleste smarthus-systemene, også de som er basert på åpne plattformer, har passordfunksjoner og sikkerhetskonfigurasjoner som kan beskytte deg mot at andre tar kontrollen over det tilknyttede utstyret. Hva som er skremmende er derimot at mange glemmer å installere sikkerhetsoppdateringene samtidig som de gjerne beholder standardpassord.

Et passord trenger nødvendigvis ikke å være en hindring for hackere. Men det er et hinder. Og har vedkommende valget mellom et åpent system og ett der man først må knekke en kode, er valget mellom å hacke ditt passord-beskyttede system og naboens ubeskyttede lett.

En annen bekymring er at svært mange knytter utstyret til åpne nettverk eller nettverk som ikke er tilstrekkelig beskyttet. Da trenger en eventuell inntrenger kun å være innenfor wifi-rekkevidde for å kunne blinke med lysene dine, endre temperaturinnstillingene, slå av kameraovervåkingen og få fri tilgang til hjemmet og verdiene dine.

Sikkerhet må være førsteprioritet

Da vi lanserte vårt styringssystem i 2003, var vi nykommere med et produkt i en nisje som nesten ingen hadde hørt om. Smarthus var Sci-fi og forbeholdt de få, og å kunne styre lys, varme, kameraovervåking, solskjerming var en fremtidsvisjon som barn skrev skolestiler om. I dag er smarthusløsninger på vei til å bli allemannseie.

Det er viktig å sette sikkerhet på dagsordenen. Et smarthussystem kan brukes med nesten alt av tenkelige installasjoner og apparater, og det er derfor viktig at uvedkommende ikke får tilgang til systemet.

Som installatør og montør bør du profilere deg på at du leverer sikre løsninger. Sikkerhetseksperter i både inn- og utland er unisone i sine anbefalinger om å benytte smarthussystemer som bruker krypterte protokoller, toveiskommunikasjon, overvåkingslogger og jevnlige sikkerhetsoppdateringer.

Uansett hva slags system du bruker eller installerer hos sluttkunden: Sett sikkerheten i høysetet. Informer kundene dine, kontaktene dine og andre om risikoene og hvordan de kan unngå dem.

Endre passord, installer sikkerhetsoppdateringene jevnlig, og sørg for at nettet er sikret. For det vil være skikkelig flaut om det kommer for en dag at du har installert et system som legger kundens hjem åpne for hackere.

Powered by Labrador CMS