Martin Vinje (t. v.) i De’Longhi på besøk hos Ole J. Sønstebø i Norsk kaffeinformasjon, som gjennom European Coffee Brewing Centre (ECBC) har gitt De’Longhi Clessidra sitt gyldne godkjenningsmerke. Foto: Stian Sønsteng
DE’LONGHI MED GODKJENT KAFFETRAKTER
– Når den globale markedslederen innen helautomatiske kaffemaskiner kommer med sin første kaffetrakter, er det klart vi har store forventninger.
Det sier Martin Vinje, som representerer De’Longhi i Norge gjennom sitt The Martin Vinje Company AS. I høst får kaffetrakteren sin verdenslansering i Skandinavia, og fagbladet Elektronikkbransjen er invitert på en eksklusiv førpremiere i lokalene til Norsk Kaffeinformasjon (NKI) i Oslo. På laboratoriet her er De’Longhi Clessidra blitt testet, og fått det gyldne godkjent-emblemet.
I tillegg til å være markedsleder innen helautomatiske kaffemaskiner, er De’Longhi sterkt inne når det gjelder kapselmaskiner gjennom sitt samarbeid med Nestlé og deres varemerker Nespresso og Dolce Gusto. Nå kommer de altså med sin første godkjente kaffetrakter, og Vinje innrømmer at han har ventet på dette siden han startet som representant for De’Longhi-gruppen.
Dette gjør at man får en mye mer stillegående trakteprosess enn surklingen man hører fra andre traktere
– Med tanke på godkjenningsordningen, har vi de senere seks-sju årene sett en stor økning i interessen fra europeiske produsenter, fordi det selges stadig flere kaffetraktere også ellers i Europa, sier Ole J. Sønstebø.
Annonse
Han er teknisk konsulent i European Coffee Brewing Centre (ECBC), som er en del av NKI.
– Når De’Longhi nå velger å gå inn i den desidert største kategorien, de tradisjonelle kaffetrakterne, har de med Clessidra lagt ambisjonene svært høyt. Allerede før lansering har produktet fått den ettertraktede designprisen Red Dot Design Award, og vi har fått godkjenningsmerket fra ECBC, sier Vinje.
Timeglass
Clessidra betyr timeglass på italiensk, og navnet gjenspeiler fasongen på kaffetrakteren. Vinje trekker frem det lille fotavtrykket, og det han kaller et elegant design.
– Det er flere innovative løsninger med Clessidra, blant annet at filterholderen er plassert i glasskannen. Filterholderen er dryppfri, og kan plasseres i den medfølgende holderen etter at kaffen er traktet. Det er en stor kontaktflate mellom kannen og det PTC-styrte varmeelementet i bunnen, som gjør at de foreskrevne 80-85 gradene holdes konstant, uavhengig av hvor mye kaffe som er igjen i kannen, sier Vinje.
Annonse
I motsetning til de fleste traktere på markedet, som fortløpende varmer opp og tilfører vannet, varmes vannet i Clessidra først opp i toppbeholderen til rett temperatur, før det med en elektronisk ventil slippes over kaffen.
– Dette gjør at man får en mye mer stillegående trakteprosess enn surklingen man hører fra andre kaffetraktere, sier Vinje.
– Hvorfor har De’Longhi valgt denne løsningen?
– I stede for å følge strømmen, vil De’Longhi gjerne tenke i nye baner der dette er hensiktsmessig. Ingeniørene og designerne våre så utfordringene som lå i å videreutvikle det tradisjonelle designet på en kaffetrakter. Her er resultatet! sier Vinje.
Han mener det kompakte designet blir en vinner i kampen om plassen på kjøkkenbenken.
– I tillegg til å trakte kaffe etter kravene fra ECBC, har Clessidra en egen funksjon som simulerer pour over-metoden man kjenner fra kaffebarene, der en barista manuelt heller vannet over en filterholder med malt kaffe. Denne prosessen gir en annen smakskarakter. Godkjenningsordningen til ECBC er svært viktig for oss her i Norden, men denne funksjonen kan være et godt tilleggsargument, spesielt i andre markeder, sier Vinje.
Sterkt varemerke
Annonse
– Inntil videre finnes det kun én modell, men den er til gjengjeld prydet med ett av de sterkeste varemerkene innen kaffetilberedningsutstyr og andre produktgrupper. De’Longhi er en av de største aktørene globalt innen småelektriske produkter. Vi ser med interesse at kjedene er gått inn i kategorien med sine egne varemerker, og tror de store internasjonale merkene og kjedenes egne merker blir vinnerne i fremtiden, sier Vinje.
Han mener designet på Clessidra, med få og glatte overflater, gjør trakteren vesentlig enklere å renholde enn mange andre modeller på markedet.
– Dessuten forteller Clessidra deg når du har traktet 200 kanner kaffe, at det er på tide å rengjøre den, sier Vinje.
Vi møter ham altså hos Norsk Kaffeinformasjon, der Ole J. Sønstebø er teknisk konsulent og blant annet arbeider med å godkjenne kaffetraktere i European Coffee Brewing Centre (ECBC).
– Hvor mange kaffetraktere godkjenner dere i året?
– I fjor var det sju modeller fra ulike produsenter som ble godkjent. I år er det foreløpig De’Longhi og to til. Hvor mange som blir godkjent hvert år varierer sterkt. En godkjenningsprosess fra prototyp til ferdig godkjent produkt kan ta fra noen måneder til et par år. Produsentene tar som regel kontakt med oss tidlig, og det kan være en fordel at vi er med allerede i prototypfasen. Det ligger mye informasjon om godkjenningsordningen på nett, men mange har stor nytte av en arbeidssamling hos oss for å lære mer om godkjenningsordningen, og hvilke krav som stilles til kaffetrakterne for å oppnå en godkjenning, sier Sønstebø.
Kriterier fra 50-tallet
Norsk Kaffeinformasjon ble etablert i 1962 av norske kaffeimportører, -produsenter og -agenter. I 1971 ble et kaffetilberedningssenter (nå Eurpean Coffee Brewing Center, ECBC) opprettet etter modell fra Pan-American Coffee Bureau. Da det amerikanske byrået ble lagt ned i 1975 var det norske kontoret enestående i verden frem til 1997, da den amerikanske organisasjonen for spesialkaffe (SCA) gjenåpnet sitt institutt. I dag godkjenner både SCA og ECBC kaffetraktere og -maskiner, basert på forskning fra 50-tallet for hvordan man brygger en optimal kopp kaffe. Parametere er dosering, malingsgrad, temperatur og hvordan kaffe og vann blandes.
For kaffetraktere skal vanntemperaturen være 92 til 96 grader når vann og kaffe er sammen, kontakttiden fire til seks minutter, og en ferdig brygget kopp kaffe skal ha en temperatur på 80-85 grader.
– Kriteriene har vært retestet av ulike universitet fra tid til annen, men fremdeles er det de samme som gjelder.
– Er dere helt sikre på at disse kriteriene gir den beste kaffen, og at det ikke er dukket opp nye teknologier og metoder som gir et bedre resultat?
– Vi vet at de eksisterende kriteriene gir oss et optimalt kaffebrygg, men om det kommer nye vitenskapelige undersøkelser i fremtiden som sier noe annet, så vil vi selvsagt teste disse, og eventuelt justere kriteriene. Godkjenningsordningen er ikke hugget i sten. Som eksempel kan jeg nevne espresso. Tidligere het det at den skulle tilberedes mellom 88 og 92 grader, men dette ble endret for noen år siden etter at to italienske universitet fant ut at temperaturen skal være den samme som for filterkaffe; 92 til 96 grader. Så nå er det en felles oppfatning at all kaffe brygges med samme temperatur, sier Sønstebø.