Garmin lanserer to nye dykke-computere og en trådløs sender. Foto: Garmin

NY DYKKERKLOKKE FRA GARMIN

Under en digital lansering i midten av november kom Garmin med sin siste dykker-computer, som dobler som en smart sportsklokke.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kom med vår første dykker-computer Descent Mk1 i 2018, og dette er et viktig marked for oss å komme inn i, sier Patrick Danko, produktsjef for Garmins dykkerprodukter og selv sertifisert dykker.

To versjoner og en sender

Nye Descent Mk2 kommer i to versjoner; Mk2 er en stålklokke med silikonreim og Mk2i er en sort titanklokke med silikonreim. Den største forskjellen er likevel at Mk2i er kompatibel med den tredje lanseringen fra pressekonferansen, den trådløse senderen Descent T1.

Descent Mk2i kan pares trådløst med senderen Descent T1 via Garmin SubWace, slik at dykkeren får data om flasketrykket rett i klokken. Takket være SubWave-ekkoloddteknologien har T1 en rekkevidde på 10 meter, og den lar deg pare og overvåke fem flasker samtidig slik at man kan se luftnivået hos de man dykker sammen med også. T1-senderen gir lufttrykket digitalt rett inn på klokken, beregner gjenstående tid og luftforbruk for flere typer dykking.

Vi vil gi dykkere mer verdi når de investerer i en dykke-computer, med en klokke som kan brukes hver dag

– Vi har brukt vår ekspertise innen marine sonarprodukter til å utvikle vår egen SubWave-teknologi som setter en ny standard for rekkevidde og sikkerhet i dykkemiljøet, sier han.

Dykker-computerne i Descent Mk2-serien støtter ulike dykkemodus som dykking med én eller flere gasser, inkludert nitrox og trimix,, dybdemåler-funksjon, fridykking, undervannsjakt og CCR (rebreather).  De ulike dykkemodusene kan justeres etter eget ønske, som blant annet å legge til flere skjermer med feltene og data brukere3n selv ønsker å se. Mk2 er kompatibel med InReach satellittkommunikasjonsenheter og inReach dykkeretui.

Garmin Descent Mk2 er utformet i stål og leveres med en silikonreim. Foto: Garmin.

Helt ny app

– Nytt fra forgjengeren er blant annet hvordan vi håndterer oppstigningsprofilen. Nå for dykkeren både tekst med neste stoppdybde og -tid, men også en visuell framstilling i grønt, gult og rødt som viser tid igjen på hvert stopp, og hvor mange stopp som gjenstår, sier Danko.

Garmin kommer også med en helt ny dykkeapp, som er en videreutvikling av Garmin Connect-appen. Her kan man se og dele data for opptil 200 dykk. Dykkene logges automatisk, og gir en detaljert analyse med blant annet maksdybde, tid på bunnen og et kart over hvor man starter og avslutter dykket. En utforsk-funksjon lar brukeren søke gjennom mer enn 2.700 dykkesteder rundt om i verden, og klokkene kommer også preinstallerte dykkesteder med vrak- og revlokasjoner, tidevannsdata og mer.

Når man ikke dykker, dobler de nye Garmin-klokkene som multisports smartklokker.

– Vi vil gi dykkere mer verdi når de investerer i en dykke-computer, med en klokke som kan brukes hver dag og som har sports- og smartfunksjoner som en vanlig treningsklokke uten at man kompromisser på dykkerfunksjonene, sier Danko.

Storebror Descent Mk2i er laget i titan, og kan kobles til den trådløse senderen Descent T1, som overvåker lufttrykk i flaskene. Foto: Garmin.

Klokkene har støtte for GPS, pulsmåling, stressnivå og oksygenmetning i blodet, og måler søvnkvalitet. Klokken støtter mange ulike treningsmodus, som løping, sykling, kayakk, svømming og golf, med kart over tusenvis av golfbaner preinstallert. Smartfuksjoner som musikklagring og Garmin Pay er også på plass.

– Batterilevetiden på Mk2 er veldig viktig og noe som skiller våre klokker fra konkurrentene. I smartklokke-modus varer batteriet opptil 16 dager. Dykking uten tilkobling til T1 gir deg 80 timer batterilevetid, mens dykking med Descent T1 koblet til gir 30 timer batterilevetid, sier Danko.

– Klokkene har fått en 36 prosent større skjerm fra Mk1, på 1,4 tommer. Selve huset er 52 mm, og 17,8 mm tykk. De patentere induktive knappene gjør at man slipper o-ringer og er helt lekkasjetette, og klokkene har også altimeter, barometer, dybdemåler og et tre-akses kompass, sier han.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2020, som ble distribuert 23 november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS