SOLO-DRONE OG MONSTER-HØYTTALERE

Interconnect opplever en ny vår med høyttalere fra Monster og dronen Solo fra 3DRobotics. De har også åpnet nettbutikken for sluttkundene.

Publisert Sist oppdatert

Vi møter daglig leder Ole Apold i Interconnect AS i selskapets lokaler i en ombygd låve ved golfbanen på Grini, i Bærum kommune rett over grensen fra Oslo.

– Du er ikke redd for at nettbutikken konkurrerer med kundene deres?

– Nei. Dette er noe mange har gjort før oss, og vi går ikke ut og aktivt markedsfører den. Helst vil vi at kundene finner produktene ute i detaljhandelen, men siden stadig flere sluttkunder har tatt direkte kontakt med oss fordi de ikke finner produktene ute i butikk har vi gjort det mulig å handle direkte til våre anbefalte utsalgspriser, sier Apold.

Kundene kan velge hvilken farge de vil, bare det er sort

Han benytter med et smil anledningen til å skryte av økonomi- og lagerstyringssystemet Uni Micro, som Interconnect også er agent for.

– Dette har gjort det enkelt for oss å åpne nettbutikken, og vi tilbyr deler av sortimentet vårt med rask levering. Når det gjelder dyrere høyttalere ber vi om en forespørsel, slik at vi kan henvise kundene til en av våre forhandlere, sier Apold.

3DR Solo

Blant produktene som ikke selges i nettbutikken, er dronen Solo fra 3DRobotics.

– Dette er forbundet med informasjonen man må gi drone-kundene, som forhandleren må ta seg av, sier Apold.

– Hvorfor har Interconnect, som tradisjonelt har solgt lydprodukter, begynt med droner?

– Det var litt tilfeldig. En av Monsters nøkkelpersoner ble hentet til 3DRobotics, 3DR, som produserer Solo. Han kontaktet oss, og vi tok produktene inn i oktober i fjor. Dette er et produktsegment som har vind i markedet, med kule produkter for alt fra hobbyfotografer til dem som bruker dem som et nødvendig arbeidsverktøy. 3DR har en åpen og linux-basert plattform, der man kan bruke tredjepartsløsninger som både forbedrer og gjør produktet mer brukervennlig, sier Apold.

3DRobotics har én modell, Solo, men til denne kan man kjøpe ulikt tilleggsutstyr. Blant dette er opphengssystemet Gimbal, som per dags dato er tilpasset GoPro-kamera. Det engelske substantivet gimbal betyr slingrebøyle på norsk; historisk er disse mest kjent for å holde et skipskompass i vater til tross for at fartøyet beveger seg i sjøen. I denne sammenheng er Gimbal en kamera-arm med treakset stabilisering som skal holde kameraet i posisjon selv om hovedplanet beveger seg.

Gimbal

– Appen og dronen kan brukes til å styre GoPro Hero 3+, GoPro 4 Silver og Black. Du kan blant annet velge om du vil ta stillbilder eller filme, og velge oppløsning, sier opplæringssjef Tom Huber i Interconnet.

Han legger vekt på at Solo har to ganske kraftige Linux-maskiner; en som sitter i dronen og én i kontrolleren. I tillegg kommer autopiloten som kun arbeider med stabiliteten i selve dronen, slik at den holder seg mer stabil seg i lufta. Dronen bygger et eget wifi-nettverk for kommunikasjon med kontrolleren, og har en slags black box-funksjon som gjør det mulig å spore hele flyvingen og hva som har skjedd hvis den styrter.

– Solo koster 13.000 kroner med Gimbal, da trenger man i tillegg et kamera. Fly-rekkevidden er så langt øyet rekker. Det ligger sperrer og varsler i appen, som forholder seg til det norske regelverket for droner.

Huber forteller at man via HDMI-porten på kontrolleren kan fly med FPV (First Person View) eller kople seg opp til en PC og sende bilder eller video direkte om man ønsker det eller har behov for det.

– Hvem kjøper en 3DR Solo?

Strømledning til dronen

– De som ønsker å skyte gode naturbilder er en stor kundegruppe. Andre aktuelle kunder er de som bruker en drone i profesjonell sammenheng, som eiendomsmarkedet eller det offentlige; la oss si nødetatene for blant annet åstedsundersøkelser og undervisning. Man kan også tenke seg sportsklubber som vil følge utøverne sine. Solo kan blant annet holde en hastighet opptil 90 km/t, som gjør at man kan følge utøvere på sykkel eller ski, sier Huber.

Til høsten kommer en strømkabel på 60 meter som tilbehør. Denne tilfører også strøm til kameraet, og gjør det mulig å ha dronen i lufta over lengre tid.

– Dette er ideelt for brukere innen bygg og konstruksjon, hvor man ønsker overvåking og kontroll fra bakken, sier Huber.

Driftstiden på batteriet skal være 20 minutter, mindre hvis man flyr fort eller det blåser mye.

Med seg for å demonstrere dronen er også Espen Brisner, som er dataansvarlig i Interconnect og droneentusiast. Han forteller at det også vil komme et Survey-kamera, slik at man kan lage en 3D-modell av landskapet man kan bevege seg rundt i etterpå. Et ytterligere tilbehør er en led-lampe som kan lyse opp motivet man filmer eller fotograferer.

Nye dronemuligheter

– Selve kontrolleren er superenkel å bruke. Det skal ikke være så vanskelig å lære seg; man skal bare sette på et kamera og fly, og følelsen kontrolleren gir i hendene kjenner de fleste igjen fra spillkonsoller, sier Huber.

– Jeg synes det var litt skummelt å fly dronen den første gangen, men siden har det ikke vært noe stress, tilføyer Apold.

Interconnect har per i dag Solo ute hos Elkjøp i Norden, samt hos Scandinavian Photo i Norge og Sverige.

Huber mener Solo er en mer åpen enhet enn konkurrentene, som gjør det enkelt å begynne som dronepilot.

– Det utvikles stadig nye tilbehør og muligheter, og 3DR legger vekt på at det skal være mulig å tilpasse den etter hvert som behovene dukker opp. Den har en rektangulær form som gjør at den er enklere å fly.

– Hvor viktig er 3DR for Interconnect?

– Det er ingen tvil om at dette vil bli et viktig segment. Det er en ny kategori for oss, mer fotoorientert enn vi tidligere har vært, sier Apold.

Monster Streamcast

Blant de andre varemerkene sine ønsker han å trekke frem de nye høyttalerne til Monster. Monster Cable var det første agenturet til selskapet, da Apold etablerte Interconnect i 1988.

– Monster begynte med kabler, men produserer i dag produkter innen flere segmenter. I dag har Monster et godt og bredt sortiment av hodetelefoner, hvor salget nå dreier mot en større andel ørepropper. Når det gjelder høyttalere, har de solgt dette en stund. Nå er de på plass med en portefølje innen både stasjonære og bærbare versjoner hvor strømming av lyd er prioritert, sier Apold.

En stasjonær serie heter Monster Streamcast. Disse er både blåtann- og wifi-basert, med Qualcomms teknologi i bunn.

– Vi selger dem som frittstående høyttalere, som du også kan sette opp i et multiromsystem, og tilbyr modellene S1, S2 og S3 til henholdsvis 2.500, 3.500 og 4.500 kroner.

Selger ved kassa

– Hva tenker du om potensialet til multirom?

– Vi har god tro på det. Streamcast-modellene leverer svært god lyd, som i seg selv er god nok grunn til å kjøpe én høyttaler. Men de kan svært enkelt settes opp som en multiromsløsning, og kundene kan velge hvilken farge de vil, bare det er sort, for å sitére Henry Ford, sier Apold.

Han gleder seg til at Streamcast-modellene kommer ut i butikk, slik at kundene får hør dem, og beskriver lyden som luftig og fyldig.

Blant de bærbare blåtannhøyttalerne heter den minste modellen Monster Superstar Hotshot. Denne har NFC, har ifølge Apold tross vekten på 124 gram en lydgjengivelse som er overraskende varm og god. Den lades via USB, har en batteritid på fem timer og koster 600 kroner.

– Vi anbefaler butikkene å ha en slik stående og spille ved kassa. Kvaliteten er en helt annen enn det man er vant til å høre fra tilsvarende små høyttalere, og vi regner med at mange kunder vil ta med seg en eller to, sier Apold.

Vår tids boomblaster

I den andre enden av størrelsesskalaen presenterer han Monster Superstar Blaster. Denne har blåtann, NFC, oppladbare lithium batterier med en driftstid på åtte timer og koster 4.000 kroner. Den har USB-port for lading av håndholdte enheter, og skal tåle litt sprut og lett regn.

– Monster Blaster har også mikrofoninngang, noe som gir mange muligheter, for eksempel som et enkelt portabelt PA-anlegg. En aktiv dypbasshøyttaler er plassert i bunnen, og V-formen er med å spre lyden i begge retninger. Den er enkel å demonstrere med sin overbevisende kraftfulle og gode lydgjengivelse. Dette er vår tids boomblaster, mener Apold.

– Hvor viktige er de ulike produktkategoriene fra Monster hos dere?

– Fremdeles er kabler og strømpadder med overspenningsvern størst, så kommer hodetelefoner. Høyttalerne har ikke vært så lenge på markedet, men tilbakemelding vi får fra handelen gir oss store forventninger, sier Apold.

Powered by Labrador CMS