DYSON FOR GULV OG ØRE

Dyson viser sin nye maskin WashG1 under et arrangement i Malmesbury. Innfeldt hodetelefonene OnTrac. Foto: Stian Sønsteng/Dyson

Dyson satser både på rengjøring og lyd. WashG1 er deres første dedikerte produkt for gulvrengjøring, mens OnTrac er deres tredje hodetelefon.

Publisert

– Under utviklingen av WashG1 ble vi utfordret til å ikke bruke sugekraft, og med fire børster har vi lykkes med det, får vi høre ved Dysons forsknings- og utviklingsavdeling i Malmesbury, midt mellom Oxford og Bristol.

Det var her selskapet ble etablert i 1993, av James Dyson, og reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Dyson.

I Malmesbury, 150 kilometer vest for London, ligger det ene av selskapets to forsknings- og utviklingsanlegg i England. Selskapet er eid av Dyson-familien, åpnet i 2022 sitt globale hovedkvarter i Singapore, og har over 14.000 ansatte over hele verden.

Rizwan Rahman med hepa-filteret i Dyson 360 Vis Nav. Foto: Stian Sønsteng

James Dyson utviklet den første poseløse støvsugeren, og selskapet har i dagens portefølje blant annet støvsugere, luftrensere, håndtørkere, bladløse vifter, varmeovner og hårfønere.

 

WashG1

WashG1 har en motor som pumper opp spillvannet, mens rent vann hele tiden tilføres

WashG1 er Dysons første dedikerte produkt for våtrengjøring av gulv, og er i stor grad utviklet i Malmesbury. Den er utformet som en stangstøvsuger, og skal med én liter vann rengjøre 290 kvadratmeter gulv på én lading.

Dyson ser et stort marked for maskinen, og viser til at 94 prosent av husholdningene globalt har harde gulv. Rengjøringen skjer tradisjonelt oftest ved at folk først støvsuger og siden vasker eller mopper gulvet, noe som ifølge Dyson er dårlige alternativer, siden skitten igjen havner på gulvet hver gang kluten eller moppen skylles i vaskebøtten.

Dyson WashG1 samler større partikler i et ruskebrett, som tømmes i søppeldunken. Foto: Stian Sønsteng
Med mobiltelefonen festet til støvsugeren, kan man med CleanTrace i Dyson-appen se hvor man har støvsugd. Foto: Stian Sønsteng

– WashG1 har en motor som pumper opp spillvannet, mens rent vann hele tiden tilføres. Langs de to kraftige mikrofiberrullene går plater som fjerner større partikler, og samler det i et brett man kan tømme i søppeldunken. Utviklingen av dette var en av de større utfordringene våre, og vi har løst dette ved at de to rullene arbeider sammen med to roterende børster, sies det hos Dyson.

 

Det holder med vann

WashG1 fint kan brukes kun med vann.

– Siden vi vet folk gjerne vil bruke rengjøringsmiddel, har vi sørget for at maskinen også kan brukes med sterke vaskemidler, er budskapet.

Martin Bullock tester Dyson WashG1. Foto: Stian Sønsteng

WashG1 kan stilles inn til å bruke tre ulike vannmengder, og den har i tillegg en maks-modus som i virkelig skal skrubber skitten fra gulvet. En pulsmodulert pumpe skal nøyaktig justere mengden vann til mikrofiberullene, med 13 punkter til hver rull. De fire børstene roterer opp til 250 ganger i minuttet. Siden disse roterer hver sin vei, heves maskinen slik at den skal gli lett over gulvet.

– Etter bruk rengjør maskinen selg selv, uten bruk av varme. Munnstykket er slik utformet at hår ikke legger seg rundt børstene, og i stedet samles i små hårballer i ruskebrettet, blir det sagt under presentasjonen av WashG1.

Steph Parker (t. v.) og Matt Goodley viser CleanTrace i Dyson-appen, som registrerer hvor man har støvsugd. Foto: Stian Sønsteng

Dyson anbefaler at man av og til tar ut rullene, og rengjør disse i under springen.

Ifølge Dyson er det en fordel at WashG1 ikke bruker sugekraft, da dette kan tette systemet, og dessuten blåser dårlig luft ut i rommet. Prisen er 8.000 kroner.

 

AR-støvsuging

I sommer kom Dyson med en løsning de kaller CleanTrace. Her bruker de AR (utvidet virkelighet/augmented reality), slik at brukerne skal være sikre på at de faktisk støvsuger over alt.

Det er lett å ta ut mobilen for å skanne rommet, og se hvor mye du har støvsugd

– Våre undersøkelser viser en differanse mellom hva folk sier, og hva de faktisk gjør. I 80 prosent av tilfellene støvsuger de mindre enn 10 minutter, mens de svarer at de har brukt 25 minutter, sier Steph Parker til fagbladet Elektronikkbransjen.

CleanTrace er en funksjon i Dyson-appen, og brukes ved å feste mobilen til støvsugeren. På mobilskjermen males stedene man har støvsugd i fargen lilla.

– Det er lett å ta ut mobilen for å skanne rommet, og se hvor mye du har støvsugd, sier Parker.

Hos Dyson i Malmesbury forsker man også på allergier, og de dyrker i den forbindelsen egne kolonier med husstøvmidd.

– Etter et besøk hos oss, støvsuger alle sengen sin, sier Dennis Matthews og viser frem en flaske med 100.000 europeiske husstøvmidd.

– Etter et besøk hos oss, støvsuger alle sengen sin, sier Dennis Matthews. Flasken inneholder en koloni med 100.000 husstøvmidd. Foto: Stian Sønsteng

De virvelløse dyrene er 0,2-0,3 millimeter store, og lever av hudceller, som et menneske mister to gram av i døgnet. I løpet av én måned tilsvarer dette omtrent størrelsen på en golfball.

 

360 Vis Nav

I fjor kom robotstøvsugeren Dyson 360 Vis Nav, som koster 14.900 kroner. Ifølge Dyson har en markedsledende sugekraft, takket være en hyperdymium-motor som spinner 110.000 ganger i minuttet.

Dysons forsknings- og utviklingsavdeling i Malmesbury. Foto: Stian Sønsteng

– Dette er en variant av V11 som finnes i våre stangstøvsugere, og man kan velge mellom fire modi; auto, rask, stille og boost. Selv er jeg veldig begeistret for autofunksjonen, der sensorer 15.000 ganger i sekundet registrer støvmengden og lynraskt tilpasser sugeevnen deretter. Piezo-sensoren ble utviklet til robotstøvsugeren, men ble først tatt i bruk i våre stangstøvsugere, sier Dysons representanter til fagbladet Elektronikkbransjen.

Dyson 360 Vis Nav skal lagre informasjon om hvor det har vært mest skittent.

– Dette gjør det mulig å velge hvilke områder som skal rengjøres oftere enn andre. De to børsterullene har to ulike mikrofibre, og motoren er så sterk at roboten lett går over ulike hindringer. Den har også børster som skjuler hjulmerkene, blir det sagt.

 

Julia Alqvist i Dysons nordiske kommunikasjonsavdeling ved selskapets forsknings- og utviklingsavdeling i Malmesbury. Foto: Stian Sønsteng

Femtrinns filtersystem

Et fem-trinns hepa-filtreringssystem skal fanger støv og forsegle 99,99 prosent av partikler ned til 0,1 mikrometer.

– Dette er nesten på virusnivå. Vi sier ikke at Dyson 360 Vis Nav virker som en luftrenser, men luften som kommer ut er mye renere enn den som blir dratt inn, er budskapet fra Dyson.

Vi sier ikke at Dyson 360 Vis Nav virker som en luftrenser, men luften som kommer ut er mye renere

Når fagbladet Elektronikkbransjen vil høre hvilke planer Dyson har for å komme med tømmestasjon og moppefunksjoner på robotene, får vi ikke noe konkret svar på dette.

– Vi snakker kun om produktene vi har lansert, men vi arbeider med ting for fremtiden som nesten er science fiction. Når vi har sett på løsningene i markedet, har vi enn ikke funnet produkter som gjør jobben godt nok, og vi slipper ikke produkter på markedet før vi er fornøyde med resultatet. Dyson 360 Vis Nav har en støvbeholder på 0,5 liter, som det er svært enkelt å tømme, og du får beskjed når den må tømmes, sier selskapets representanter.

 

OnTrac

I juli ble hodetelefonene Dyson OnTrac lansert. I denne kategorien har Dyson fra før hodetelefonene Zone og Zone Absolute+. Den nye modellen skal by på den beste støydemping i klassen, og har 55 timers driftstid.

Dyson OnTrac skal by på den beste støydemping i klassen, og har 55 timers driftstid. Foto: Dyson

Ifølge en pressemelding bruker den aktive støydempingen (ANC) en algoritme og åtte mikrofoner, som registrerer ekstern lyd 384.000 ganger per sekund. Dette skal kombinert med den fysiske utformingen av hodetelefonene dempe uønsket støy med opptil 40 dB. Ekstern støy spores og rapporteres i sanntid gjennom MyDyson-appen.

Høyttalerelementene i neodym er på 40 mm/16 ohm, og frekvensområdet er fra 6 til 21.000 Hertz, noe som skal gi dyp sub-bass og klare høyder. Høyttalerelementet er tiltet 13 grader mot øret, for en mer direkte lydrespons.

Dyson OnTrac har aktive støydemping, der en algoritme og åtte mikrofoner 384.000 ganger per sekund registrerer ekstern lyd. Foto: Dyson
Høyttalerelementet på Dyson OnTrac er tiltet 13 grader mot øret, for en mer direkte lydrespons. Foto: Dyson

To battericeller i litium-ion er plassert i hodebøylen for å fordele vekten jevnt, mens en multi-pivot gimbal på hver side skal avlaste trykket fra øreklokkene. Disse har skumputer trukket i mikrosuede.

To stråledannende mikrofoner skal gi god samtalekvalitet, og programvareoppdateringer gjøres tilgjengelig via MyDyson-appen.

Dyson OnTrac koster 5.800 kroner, og kommer i fargevarianter. Som tilbehør selges kapsler og øreputer i flere fargevarianter, for 600 kroner per sett.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2024, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS