Per Johan Waag og Kristine Lindstrøm i Elite Foto med Ekspress fotobok, som kjeden leverer på under to timer. Foto: Stian Sønsteng

FOTOBOK PÅ UNDER TO TIMER

– Markedet for fotobøker er på 100 millioner kroner. At Elite Foto nå kan levere en fotobok på under to timer, tror vi vil øke markedet ytterligere.

Publisert Sist oppdatert

Det sier kjedeleder Per Johan Waag, når vi møter ham ved Elite Fotos butikk i Sandvika Storsenter.

– Nesten 80 prosent av bildeproduksjonen skjer i dag i Nederland og Tyskland, og det er ikke uvanlig at kundene må vente 10 til 14 dager på produktene sine. Hvis folk ønsker å gi en personlig gave, og ikke tenker på det før samme uke, er det for sent. Etter at vi har lansert ekspress fotobok, holder det at du bestiller den to timer før den skal være ferdig produsert, sier kjedeleder Per Johan Waag i Elite Foto.

Han sier med et smil at Elite Foto er svært stolte over å kunne tilby denne tjenesten til kundene.

Butikksjef Katrine Bjørneby ved Elite Foto i Sandvika Storsenter ved Duplo-maskinen som bretter og kapper. Foto: Stian Sønsteng

– Vi startet i fjor med produksjon av trykte kort i butikkene, både doble og tosidige kort, og utvidet i august med fotobok. Historisk har hele bransjen levert kortprodukter på ekte fotopapir, med en hvit bakside med produksjonsdata. Gjennom årene har kort med trykk på begge sider fått en markedsandel på rundt 50 prosent, og når vi skulle gjøre noe her måtte det være som en ekspresstjeneste. Det har blitt en viktig del av vårt konsept de senere årene at vi leverer raskest. Dette kan vi gjøre fordi vi har flyttet produksjonen ut i butikkene. Vi har alltid vært store på ekte fotopapir og storformat på ekspress i alle butikkene våre, og i fjor startet vi i tillegg med trykkproduksjon, sier Waag.

Av de 38 butikkene i kjeden er det 16 butikker som leverer trykte produkter på ekspress. Butikkene som ikke har det nødvendige utstyret, får produktene levert av en nærliggende butikk i kjeden.

– Der alternativet tidligere kanskje var to uker, er det mange av disse butikkene som nå kan levere på ett døgn, med produksjon hos en butikk i nærheten. Vår standard leveringstid er to eller fire dager avhengig av produkt, men for en femtilapp ekstra kan man få hele ordren levert på minutter, sier Waag.

Slik viser Elite Foto i Sandvika storsenter sine ekspressprodukter. Foto: Stian Sønsteng.

Dyrt produksjonsutstyr

– Hvor stor er investeringene i produksjonsutstyr for butikkene som kan levere trykte kort og fotobøker?

– Det er snakk om flere hundre tusen kroner per butikk, og vi har brukt store ressurser for å finne frem til de rette løsningene. En ting er å få laget en fotobok, men når det skal skje på én time, er vi avhengig av utstyr som klipper, riller, bretter og binder inn, så automatisert og nøyaktig som mulig. Hvis vi må lage en bok på ny, dobles produksjonstiden, sier Waag.

Maria Schandy Bloch (t. h.) ekspederer Erika Bohne. Foto: Stian Sønsteng.

– Hvor lenge har dere arbeidet med dette?

– Lenge, faktisk flere år. På ekte fotopapir har vi markedets beste produksjonsutstyr, med kalibrering ned på et ekstremt detaljnivå. Alle butikkene i kjeden drives av fotografer og bildeentusiaster, som er veldig opptatt av å levere kvalitet. For noen år siden utvidet vi med storformat i alle butikker, der flere også produserer lerretsbilder på ekspress. Når vi startet med trykkproduksjon var det en stor utfordring, siden dette krever en helt annen kunnskap. Det tok lang tid, men nå fungerer dette slik vi vil ha det, sier Waag.

– Hvorfor har dere ventet et snaut år med å lansere fotobok ekspress?

Å lage en fotobok på ti minutter er kjempelett

– Det er et langt mer komplekst produkt, med 24 sider som skal bindes inn. Vi var også avhengige av en bestillingsmåte som var like rask som produksjonen. Konkurrentene baserer seg ofte på en programvare du må laste ned og installere, og det tar fort et kvarter. Så skal du lage boka, og det er ikke uvanlig at kundene bruker flere kvelder på å lage en fotobok. Da hjelper det ikke at vi produserer den på to timer. Vår ekspress fotobok er den første du kan lage i bildekiosken i butikkene i kjeden, eller direkte i nettleseren. Nå kan kundene altså få hjelp i butikken til å lage fotoboken, det kunne de ikke tidligere, og de vil også oppleve bestillingen på nett som mye enklere. Å lage en fotobok på ti minutter er kjempelett. Kunden velger blant noen ferdige maler, legger inn bilder og tekst der de ønsker det, og med en produksjonstid på ned mot en halvtime er det mulig å lage en fotobok fra bestilling til ferdig bok på under én time, sier Waag.

Katrine Bjørneby (t. h.) og Andrea Elstad Raa ved Elite Foto i Sandvika Storsenter med programvaren som brukes i produksjonen av trykte kort og fotobok. Foto: Stian Sønsteng.

Raskest, selv uten ekspress

– Hvordan er prisene sammenlignet med tradisjonelle fotobøker, produsert andre steder?

– Ganske like. Vi tar 399 kroner for boka, og da er leveringstiden fire dager. For en femtilapp ekstra prioriteres du i køen, og da er leveringstiden under to timer. De raskeste aktørene i dag er nede på seks dager med produksjon i Norge, så selv uten ekspress er vi raskere, sier Waag.

Ekspress fotobok hadde en forsiktig lansering i august, og markedsføringen startet i september.

– Vi ser en enormt positiv respons. Det er mange som har tenkt at en fotobok er et umulig prosjekt hvis det haster. Selv med helt moderat markedsføring har ordreinngangen vært over all forventning.

– Hvilke planer har dere for å markedsføre denne tjenesten?

Fotobok ekspress hos Elite Foto kommer i stående og liggende A4-format, med 24 sider og omslag i sort eller hvitt. Pris: 400,- Foto: Stian Sønsteng.

– Det viktigste er våre 200 ansatte i de 38 butikkene, som snakker med kundene hver eneste dag. Vi markedsfører dessuten tjenesten både på nettsidene våre, i nyhetsbrev og på sosiale medier, samt ikke minst i våre inspirasjonsmagasiner som ble distribuert til en halv million husstander i august og nå i november, sier Waag.

Butikken i Sandvika Storsenter er den siste som installerte utstyret, og startet produksjonen i september.

– Alle våre medarbeidere, også de som arbeider på deltid, kan produsere fotobok på ekspress, sier butikksjef Katrine Bjørneby.

– Hvilken respons har dere fått fra kundene?

– De synes det er overraskende enkelt å lage fotoboken. De fleste har valgt ut bildene på forhånd, så kan vi hjelpe dem gjennom prosessen, sier Bjørneby.

Nesten alt på ekspress

Waag sier fotobøker i Norge utgjør en omsetning på 100 millioner kroner årlig, en firedel av totalomsetningen innen bildeprodukter.

Leon Vikanes (t. h.) i Elite Foto ved Sandvika storsenter hjelper kunde Mary Marsteinstredet. Foto: Stian Sønsteng.

– Dette er stort sett fordelt mellom noen få og store aktører, som alle leverer på 10-14 dager, med produksjon i utlandet. Vi har ikke vært veldig store i dette segmentet, og har solgt mer av de tradisjonelle albumene, som for øvrig har hatt en overraskende positiv utvikling. Vi har betjent ekspressmarkedet, og det skal vi gjøre også her. Den store totalomsetningen i markedet sier noe om potensialet, siden vi gjør dette på en helt annen måte enn alle andre. Det vil nok også bidra positivt i totalmarkedet at kundene ikke lenger behøver å vente to uker på fotoboken, sier Waag.

– Hvor mye forventer dere å omsette for?

– Vi har ingen tall for dette. Vi startet prosjektet fordi dette var noe kundene ønsket, slik var det også da vi startet med trykte kort på ekspress. I dag kan vi levere alt på ekspress, bortsett fra fotointeriør, og andelen ekspress-leveranser øker kraftig hos oss.

Det holder ikke å være god til å ta bilder, man må kunne drive butikk også, ha et vinnende vesen og være flink med folk

– Venter du at konkurrentene i markedet vil ta de samme ekspress-grepene?

– Det er krevende å drive en fotobutikk, med en grunninvestering på flere millioner kroner. Vår satsing har vært nødvendig for at vi skal kunne drive fysiske fotobutikker, og ikke ha alt på nett. I dag kan du åpne en nettbutikk med utrustningen du finner i bare én av våre butikker, så vi venter ingen konkurranse fra andre fysiske butikker, sier Waag.

Siden august har Elite Foto tilbudt sirkelformede interiørbilder, på aluminium, akryl og MDF. Foto: Stian Sønsteng.

Når det gjelder fotointeriør, har Elite Foto en underleverandør i Røyken som produserer bilder på lerret som spennes opp av rammemakere, bilder på aluminium, akryl og MDF.

Runde bilder

– De tre sistnevnte tilbyr vi nå i runde format. Her bruker vi fem dager til produksjon, pluss postgang, sier grafisk designer Kristine Lindstrøm i Elite Foto.

Fotobøkene kommer i A4-format, både i høyde og bredde. Salget av disse formatene er så langt jevnt fordelt.

Johanne Skaatun (t. v.) og Elisabeth Emanuelsen bestiller bilder hos Elite Foto i Sandvika Storsenter. Foto: Stian Sønsteng.

– Etter hvert som folk har begynt å ta bilder med mobilen, er en stadig større andel av bildene i høydeformat, sier Waag.

Alle butikkene i Elite Foto-kjeden er franchisetakere, med unntak av Sandvika Storsenter og Tromsø.

– At vi nå kan tilby trykte kort og fotobøker på ekspress er ikke minst takket være innsatsen fra ildsjeler i kjeden. Mye av utviklingen av Elite Foto starter med at engasjerte butikkdrivere lytter til bildeinteresserte kunder. Fotobok ekspress startet blant noen franschisetakere, som hadde kjempelyst til å prøve dette. Vi brukte lang tid på å finne frem til den riktige løsningen; bare det å kalibrere bildekvaliteten likt fra butikk til butikk, og opp mot andre produkter, var en krevende prosess som tok mye tid. Dugnadsinnsatsen har vært uvurderlig, og skulle dette vært gjort rent forretningsmessig hadde det kanskje ikke vært mulig, sier Waag.

– Har kjedekontoret vært en bremsekloss eller en pådriver?

Elite Fotos butikk i Sandvika storsenter. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi har vært en pådriver, men den viktigste innsatsen har vært gjort av franchisetakerne, og det er derfor vi tror så intenst på franchise som driftsform i fotobransjen – fordi man må være ildsjel. Man må ha bilder og foto som hobby for å drive en god butikk.

– Hvilken utvikling vil dere ha i antall butikker?

Driverne viktigst

– Vi har som mål å øke, og det mangler ikke på mulige lokasjoner. For oss er den avgjørende faktoren å finne de riktige folkene til å drive butikkene, og det holder ikke å være god til å ta bilder, man må kunne drive butikk også, ha et vinnende vesen og være flink med folk – både egne ansatte og kunder.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2019, som ble distribuert 20. november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Her i butikken i Sandvika Storsenter har dere ikke mange kamera til salgs?

– Vi har testet enkeltbutikker uten kamera, og det skyldes at kundene ikke lenger etterspør dette. Mobilen har overtatt som familiens kamera nummer én, to, tre, fire og fem, så har de kanskje en speilrefleks som kun er i bruk én gang i året. Derfor bruker vi denne plassen i butikken til å vise det vi alltid har kunnet lage av bilder og forstørrelser, men også alle de nye bildeproduktene. Når man slipper å bruke en halvtime på å snakke om et kamera med en kunde som kanskje ikke velger å kjøpe, kan vi bruke denne tiden på dem som bestiller bilder, og produksjonen av disse. Vår hverdag har endret seg fullstendig, til det bedre, sier Waag.

Butikkarealet i Sandvika Storsenter består for en stor del av rammer, og Waag sier denne produktgruppen utgjør en stadig større del av omsetningen.

– Folk er veldig opptatt av å ha en personlig stil. Hos oss får de produsert bildene, de finner riktige rammer, og lager seg kanskje en bildevegg. Vi har flere eksempler på kunder som bruker 5.000 til 7.000 kroner på dette, selv om man kommer langt for mindre.

Powered by Labrador CMS