FELLES EUROPEISK RETURSELSKAP

Elretur AS er blant selskapene bak WEEE Europe, som skal gjøre det enklere for internasjonale selskap å oppfylle miljøforpliktelsene sine.

Publisert Sist oppdatert

WEEE Europe AG er et fellesforetak (joint venture) mellom europeiske returselskap. Ved etableringen i januar 2014 var det selskap i ni europeiske land med i foretaket, men ifølge daglig leder Stig Ervik i Elretur er det flere på tur inn.

– I desember var vi fem land på lista, ved etableringen ved årsskiftet var vi ni, og vi kjenner til at ytterligere fem er på tur inn. Det vil nok ta et halv til ett år å få på plass alle landene, sier Ervik til fagbladet Elektronikkbransjen.

Elretur AS er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen med 60 prosent, IKT Norge med 30 prosent og Abelia med 10 prosent. Stiftelsen Elektronikkbransjen er også utgiver av fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi sikrer posisjonen vi allerede har, og gir dem som ikke er kunder hos oss et argument for å velge et enklere system

WEEE Europe AG, med hovedkontor i München, er en ny tjenesteleverandør innen produsentansvar for EE-produkter. Siden det europeiske WEEE-direktivet ifølge Elretur ikke bringer med seg forenklingene produsentene av EE-produkter hadde håpet på, har europeiske retursystemer slått seg sammen for å gjøre hverdagen enklere for kundene. WEEE Europe skal hjelpe produsenter å oppfylle de ulike nasjonale kravene med ett kontaktpunkt.

Sikrer stillingen

– De store multinasjonale selskapene har allerede vist interesse for løsningen vi nå presenterer for markedet, sier Ervik som sitter i styret i fellesforetaket.

– Har dette noe å si markedsmessig for dere i Norge?

– Vi sikrer posisjonen vi allerede har, og gir dem som ikke er kunder hos oss et argument for å velge et enklere system.

– Finnes det andre europeiske løsninger der deres norske konkurrenter er med?

– Nei, ikke etter det jeg vet, sier Ervik.

Han mener det er en fordel for produsentene at de nå kan rapportere tall for hele Europa.

– Nå kan de oppfylle produsentansvaret for hele Europa fra ett punkt.  Siden vil WEEE Europe bryte ned tallene for de enkelte land.

– Vil dette bli en konkurrent til dere selv?

– Nei. WEEE Europe vil bruke selskapene som er med i fellesforetaket i hvert enkelt land. Elretur AS har investert litt penger i selskapet. Besparelsen går til produsentene, i forhold til rapportering og bruk av tid og personell. De får et enklere system å forholde seg til, mener Ervik.

Ulike nasjonale lovverk

Han gjør oppmerksom på at produsenter og importører av elektriske apparater og elektroniske enheter som er aktive i flere europeiske land, i dag blir konfrontert med svært ulike nasjonale lovverk.

– De enkelte land har ulike krav til registrering og rapportering for å sikre forsvarlig innsamling, miljøsanering og gjenvinning av EE-avfall, sier Ervik.

Christian Ludwig er ansatt som administrerende direktør i WEEE Europe AG, og uttaler i en pressemelding at selskapet er sikre på suksess:

– De administrative kostnadene for alle produsenter og importører av EE-produkter er svært høy. Vårt mål er å forenkle prosessene og å tilby effektive løsninger for å oppfylle de ulike nasjonale registrerings- og rapporteringskravene - til en konkurransedyktig pris, sier han.

Ifølge pressemeldingen er returselskapene som står bak fellesforetaket non-profit-drevne og produsenteide, hvilket også gjelder for WEEE Europe AG.

Powered by Labrador CMS