– Det er et veldig tøft fotomarked. Som en stor totalleverandør skulle man tro vi merket det mer enn vi gjør, sier Knut Aronsen i Focus Nordic.
PublisertSist oppdatert
– Per april har vi på nordisk basis vekst i forhold til fjoråret. Dette i et marked der kamerasalget går tilbake. Vi merker det på enkelte varegrupper der vi er store og ganske dominerende, at salget av enkelte tilbehør går ned sammen med kamerasalget. På andre områder ser vi vekst, for eksempel i bildemarkedet. Objektivene fra Tamron går veldig godt, her har vi lansert flere nye produkter i år. Ikke minst 150-600 millimeteren; her er etterspørselen større enn det vi kan levere. Dette er optikk som i utsalg koster 10.000 kroner, restordrene er nå på mer enn 600 enheter, sier Aronsen til fagbladet Elektronikkbransjen.
Han eier 29 prosent av Focus Nordic AB gjennom holdingselskapet Pemi AS. Totalt er i underkant av 60 personer ansatt i selskapet, og alt vesentlig er sortimentet det samme i Norden. Ett av unntakene er at den norske avdelingen selger papir og kjemi for Fuji.
I tillegg til de nordiske landene, er Focus siden for to år siden etablert i Baltikum.
Annonse
Vi bruker ikke lenger tid i dag enn da vi hadde lageret på Rud
– Her har vi foreløpig én ansatt, basert i Riga, sier Aronsen.
Flyttet til Haslum
Vi møter ham sammen med salgs- og markedssjef Rune Reiersen i de nye lokalene til Focus Nordic Norway AS på Haslum i Bærum utenfor Oslo. Her har de 100 kvadratmeter mindre enn de tidligere lokalene på Rud, men Aronsen påpeker at mindre går bort i korridorer og at de nå har felles kantine med de andre bedriftene i bygget.
– Forandring fryder. Etter 15 år på Rud var det kanskje på tide å flytte på seg, sier Reiersen.
Focus Nordic har i Norge ni ansatte. Dette er én mindre enn i fjor, mens de før den nordiske fusjonen var over 30 ansatte. Mange av disse arbeidet ved lageret i Bærum, i dag ligger lageret ved hovedkontoret i Bergsjödalen utenfor Gøteborg.
Annonse
– Vår styrke er likevel at vi er veldig raske på levering. Vi bruker ikke lenger tid i dag enn da vi hadde lageret på Rud. Ordre som kommer inn før ti går ut samme dag, og er ute hos kunden dagen etter i Østlandsområdet. Dette har vært det minste problemet, og her er vi gode i forhold til mange andre, sier Aronsen.
– Hva er det største problemet?
Kulturelle forskjeller
– Man tror vi kulturelt er veldig like i Skandinavia. Men, vi lærer etter hvert hvor vi er forskjellige. Mens vi for eksempel i Norge er vant til en direkte og kanskje kortere tone på epost, er svenskene mer utfyllende. Dette kan by på misforståelser, men vi begynner å kjenne hverandre. Vi tre på toppen, som sto bak fusjonen, hadde arbeidet så tett sammen i mange år at vi gikk ut fra at resten av organisasjonen kunne kommunisere like glatt. Dette problemet er i dag langt på vei et tilbakelagt stadium, sier Aronsen.
– For forhandlerleddet er produktmiks og varefokus ulikt i Norden. Det kan by på utfordringer at kampanjene som lanseres ikke tas like hjertelig mot i de ulike landene. Det kan være at man kjøper ulike rammer, bager med eller uten farger, sier Reiersen.
– Da vi sto alene, kunne det gå kortere tid fra beslutning til gjennomføring. Nå er vi en del av en større organisasjon, der ting kan ta lengre tid, sier Aronsen.
– Er dere nok til å betjene de norske kundene med ni ansatte?
Annonse
– Det vil jeg si. Vi er et rent salgskontor, og av oss ni er tre ute og besøker butikkene. Vi har én som driver med marketing, samt Helge Rose som er nordisk produktspesialist og brukes for å heve kompetansenivået i hele Norden, sier Aronsen.
136 millioner i Norge
Han forteller at selskapet i Norge i år har et budsjett på 136 millioner norske kroner, og anslår at Focus i Norden totalt passerer 500 millioner svenske kroner.
– Vi har vokst mest i Sverige, mye fordi flere store aktører holder til med sentrallager i Sverige. Hos oss går for eksempel salget til Elkjøp i Norden via det svenske budsjettet, sier Aronsen.
Tilbake til optikken fra Tamron. Aronsen mener nedgangen i systemkamerasalget i stor grad gjelder de rimeligere modellene, som ikke genererer så mye salg av ekstra optikk.
– Det legges nå store ressurser i markedsføringen fra Tamron, og vi har store forventninger til dette. I disse dager lanserer vi en 16-300 mm, storebroren til 18-270 mm, som har vært en bestselger de seneste par årene. Vi selger også godt av optikken fra Carl Zeiss, her vokser vi hele tiden, sier Aronsen.
– For et par år siden snakket dere mye om kamerarigger, for bruk av systemkamera til videoopptak. Hvordan er salget gått her?
– Salget har ikke tatt av, og det har vært mange aktører på markedet. Det har vært vanskelig å vite hva man skal ha inne, men vi har utvidet spekteret og det begynner å løsne igjen, sier Aronsen.
Egen proffavdeling
– Dette er nisjeprodukt for dem som arbeider spesielt med video. For å møte etterspørselen har vi etablert en egen proffavdeling, som arbeider mot dette markedet. En del av sortimentet overføres til denne avdelingen, samtidig supplerer vi med nye produkter. Dette kan være de dyrere modellene når det gjelder rigger, stativer, bagger, minnekort, filter og optikk, sier Reiersen.
Proffavdelingen har en hovedansvarlig som sitter ved hovedkontoret i Sverige, i tillegg vil medarbeidere i hvert land arbeide med proffkundene.
– Hvilke kunder er dette?
– I Norden har vi 15-20 forhandlere vi har definert som proffkunder, per i dag fire-fem av disse er i Norge. Når Pentax kommer med mellomformatkameraet 645Z, vil dette ligge her, sier Aronsen.
Når det gjelder videooptikk, har Focus hatt Carl Zeiss på toppen og Samyang nederst. Nå starter de med videooptikk fra Tokina, som plasserer seg i midten, og mener de med dette vil ha en bra dekning.
– Vi har tatt om bord Eye-fi, som Sandisk tidligere solgte på lisens. Nå er vi deres distributør i Norden og Baltikum, sier Reiersen.
Kompakt system øker
– Hvordan opplever dere utviklingen i fotomarkedet?
– Det er store endringer, og mange vil si det gikk ned i fjor mens andre opplevde at det økte. Nedgangen kom spesielt på kamerasiden, både for system- og kompaktkamera. Selv om folk kjøper dyrere modeller, har ikke det vært nok. Ser man på andre måter å ta bilder, for eksempel actionkamera, har ikke nedgangen vært så stor. Samtidig har det vært vekst på bildeprodukter og rammer, så interessen for bilder er faktisk økende. Dette fører også til mersalg av enkelte tilbehør. Kundene ønsker seg bedre optikk, og er villige til å bruke penger på hobbyen sin. Det var kanskje på tide at vi så en korrigering, men vi tror systemkameramarkedet vil stabilisere seg og at de mindre systemkameraene vil vokse - men kanskje ikke i like høy takt her som i resten av verden. Vi ser også at de store aktørene legger mer vekt på kompakte systemkamera. Det må slike aktører på gang, som de store kjedene, for å dra lasset. Det er innen speilløst system man har sterkest vekst, sier Aronsen.
Begrenset tilbehør
– Hvor ligger Fokus i dette bildet?
– Vi er distributør for Panasonic, som har et bra speilløst system. Pentax har også sitt alternativ, som vi ikke har hatt like stort fokus på. Her får vi se hva som kommer. Pentax kommer fra en liten markedsandel, og siden vi vokser i et fallende marked er det lettere å nå målene vi har satt oss i og med den nye given vi ser fra de nye eierne i Ricoh, sier Aronsen.
Han innrømmer at det er en utfordring er at det er lite tilbehør i segmentet.
– Vi håper for eksempel Tamron vil komme med ny optikk til fornuftige priser. Selv om vi snakker om en liten del av kameramarkedet, vil kundene trenge mindre vesker, blitser og annet tilbehør, sier Aronsen.
– Tilbehørsleverandørene kommer ikke først, de må ha noe å selge varene til. Inntil markedet er stort og godt nok, vil tilbehørsutvalget være begrenset, mener Reiersen.