Det sier Kai Hillebrandt, styreleder i den tyske bransjeforeningen Photoindustrie-Verband (PIV), som er sponsor av Photokina-messen.
Hillebrandt er også administrerende direktør i Panasonic Tyskland, Østerrike, Sveits og Nederland, og vi møter ham på et pressemøte i Amsterdam der årets Photokina-messe presenteres. Reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Koelnmesse, som arrangerer Photokina fra onsdag 27. til lørdag 30. mai.
– Heller ikke Leica deltar?
– Ikke med en egen utstilling, men de er tilstede sammen med oss i Panasonic samt Sigma i The L-Mount Alliance, og de har også sitt fotogalleri, sier Hillebrandt.
Fotomessen har vært arrangert på høsten, hvert annet år. Etter messen i september 2018 var planen at neste messe skulle arrangeres i mai 2019. Denne ble derimot utsatt til mai 2020.
Det store spørsmålet er i hvilken grad de internasjonale leverandørene deltar på messen, og noen oversikt blir ikke offentliggjort før rundt fire uker før messen. Overfor fagbladet Elektronikkbransjen nevner derimot Hillebrandt noen av de større aktørene som allerede er på plass.
– Mange leverandører har vært opptatt av at messen flyttes fra september til mai, og ønsker nok å se hvordan dette går. I dag har vi hørt fra Koelnmesse at de som arrangør gjør mye, og det er opp til oss å få dette til å skje, sier Hillebrandt.
Mindre i areal
Christoph Werner, senior visepresident ved Koelnmesse, sier dette under pressemøtet:
– Photokina reflekterer endringene i fotobransjen. Vi har dessverre mistet tre-fire store kunder, det er umulig å kompensere for disse når det gjelder antall solgte kvadratmesser, så messearealet blir mindre. Derimot har alle tidligere messer vært en suksess, så vi er optimistiske. Det er fortsatt fire måneder til messen, vi selger fortsatt inn messeplasser og har økt salgsstaben, men kan foreløpig ikke gi prognoser. Rundt fire uker før messen vil vi gå på nett med en oversikt over utstillerne, sier Werner.
Vi har dessverre mistet tre-fire store kunder, det er umulig å kompensere for disse når det gjelder antall solgte kvadratmesser, så messearealet blir mindre
I vårt intervju med Hillebrandt spør vi hvor viktig han mener messen er for den norske bransjen.
– For noen år siden kom bransjen til Photokina for å legge inn bestillinger for de kommende tre-fire månedene, men dette er endret. Det inngås fremdeles avtaler, men ikke i samme grad som tidligere. Hvis man ser på Norge, og for eksempel Elkjøp, lister de produktene måneder før de kommer på markedet. For dem er en messe et sted de kan hente informasjon og få opplæring, mens det for mindre oppkjøpere i større grad er snakk om å gjøre en god handel. For 10-20 år siden handlet det mye mer om forhandlinger enn i dag.
Effektiv opplæring
– Hvorfor bør den norske bransjen reise til Photokina?
– Det viktigste er å holde seg oppdatert med de seneste innovasjonene. Det vil alltid vises nye produkter, som du her får anledning til å ta og føle på. Større kunder kommer også inn på bakrommene der de får se produkter som først lanseres noen måneder senere, slik at de kan begynne å planlegge sortimentet og kanskje tenke på julehandelen. Messen vil alltid være et sted for ekstra opplæring, der du i løpet av tre-fire dager kan møte fagfolk fra leverandørene dine. En like effektiv måte å få gjort dette på finner man ingen andre steder enn på Photokina, der du kan møte spesialistene og ingeniørene som ned i de minste detaljer kjenner produktene. For det tredje får du se trendene, og i hvilken retning bransjen og kundene beveger seg. Mitt poeng er at Photokina i stadig større grad handler om å samle informasjon og bygge kunnskap, og i mindre grad om å skrive innkjøpsavtaler, sier Hillebrandt.
Bilding
Under pressemøtet bruker han og de to andre på scenen mye tid på å snakke om hvordan fotobransjen har endret seg, der fokuset har beveget seg fra kamera til det vi på norsk kan kalle bilding (på engelsk imaging).
– Det ble i fjor tatt 1.400 milliarder bilder. Bilding er blitt en del av dagliglivet, og inngår i stadig nye bransjer. Dette er også med å gi vekst i markedet for bildeproduksjon, samt rammer og tilsvarende produkter. Man skulle tro dette også påvirket kamerasalget, men her har mobilkameraene tatt mye av markedet. Vi ønsker å gi folk lyst på et ordentlig kamera, slik at de kan ta bildene sine som kun et ordentlig kamera kan gjøre. På Photokina ønsker vi å komme i dialog med forbrukerne, for å få dem til å forstå at et kamera er en bedre måte å ta bildene på, ikke minst for å få frem følelsene, sier Hillebrandt under pressemøtet.
Oliver Frese, driftssjef (COO) ved Koelnmesse GmbH, følger opp:
– Kundenes behov endrer seg, en messe må justere seg etter virkeligheten, og det vil man se på Photokina 2020. Messen er i år 70 år, vi har allerede justert oss, og vil gjenoppfinne Photokina år for år. Vil Photokina lykkes med det nye formatet? Vi har tro på det, og er i en åpen dialog med våre partnere, sier Frese.
Hillebrandt er enig i at man hele tiden må revurdere konseptet for Photokina.
– I PIV må vi spørre oss selv om vi har gjort en god nok jobb med Photokina. Messen har gjennom 70 år vært er i en unik posisjon, og vi har nok gjort et par ting feil. Vi må gjøre dette til en plattform der det handler om å ta ordentlige bilder, med kurs og foredrag som gir fotografene følelsenen av at dette er rett sted å være, sier Hillebrandt.
Yngre deltakere
Frese i Koelnmesse sier meningene er mange, om messen skal være B2B, B2C eller kanskje C2C, og om hvilken tid på året den skal arrangeres.
– Vår oppgave er å gjøre det beste ut av det for Photokina, i tett samarbeid med våre partnere, sier Frese.
– Det som ikke har endret seg på 70 år, er mangfoldet Photokina representerer. Photokina er en unik messe, den handler om følelser, og det er derfor folk er så entusiastiske til messen, sier Christoph Werner i Koelnmesse.
Han sier de i år vil lansere et nytt konferanseformat, dagen før messen åpner, og at de vil øke antall scener med kjente foredragsholdere.
– Den gjennomsnittlige besøkende er en mann på 45 år som liker å fotografere. Vi økte i 2016 og 2018 fokus på yngre mennesker, som er morgendagens kunder. Det gir en merverdi til utstillerne at vi også appellerer til denne gruppen. I 2018 var 30 prosent av de besøkende under 30 år, og sammenlignet med andre messer er dette et sterkt salgsargument. De unge er ikke bare interessert i å knipse, men de vil ta skikkelige bilder, sier Werner.
Derfor årlig
Hillebrandt i PIV svarer slik på spørsmålet om hvorfor de ønsker å ha Photokina hvert år:
– Mine kolleger ved Panasonic i Japan lurte på hvorfor vi ønsker dette. Svaret er at hvis vi ønsker å være forbrukervennlige, er det ingenting annet som skjer hvert annet år. Vi tror dette er det rette å gjøre, for å få nye kunder og skape en bedre plattform for fremtiden.
– Mange frykter at Photokina vil gå fra å være internasjonal messe til å bli en ren tysk messe? spør en journalist i salen.
– Photokina vil ikke bli en tysk messe, men vil forbli den ledende internasjonale fotomessen der vi ønsker å trekke til oss globale beslutningstakere, sier Werner.