Mac Berggren er nordisk produktsjef for optiske produkter i Panasonic. Han karakteriserer GH3 som selskapets store nyhet på Photokina. Det kompakte systemkameraet kommer i norske butikker i begynnelsen av november, Berggren antyder at prisen blir rundt 10.000-12.000 kroner for huset. GH3 blir også solgt i to sett med ulike objektiver; 14-140 mm og 12-35 mm med lysstyrke 2,8. Disse objektivene er spesielt utviklet for video.
– 12-35 mm objektivet er det kjappeste sammen med GH3 når det gjelder autofokus, sier Berggren til fagbladet Elektronikkbransjen.
– Hva er de viktigste egenskapene til GH3?
Jeg ser ikke for meg at våre nye kamera ikke skal ha wifi
16 MP sensor
– Fremfor alt den nyutviklede 16 MP sensoren og den nye prosessoren, som vi tror vil gi den beste bildekvaliteten blant de kompakte systemkameraene på markedet. GH3 er et fullstendig nyutviklet kamera, med nytt grep og nytt magnesiumchassis, med tanke på de profesjonelle brukerne. Kameraet er værbestandig, og det har mange profesjonelle funksjoner - fremfor alt på videosiden der vi har den høyeste bit-raten vi noen sinne har hatt i et kamera. Videokvaliteten kan spilles inn i mange ulike format, og vi har utstyrt GH3 med wifi, mikrofoninngang, uttak til hodetelefoner, blitssykronisering og HDMI ut, sier Berggren.
Han håper profesjonelle brukere vil sette pris på tilbehør som et batterihåndgrep som dobler levetiden, samt den nye blitsen og mikrofonen som begge kan brukes trådløst.
Deres første med wifi
GH3 er det første kameraet fra Panasonic med wifi som er til salgs i Norden. Også Panasonic kommer med applikasjoner til Ios og Android (Lumix Link), som kan brukes til å styre kameraet, se bildene og laste dem opp på nett.
– Med et Power Zoom-objektiv kan man dessuten zoome via appen. De profesjonelle vil dessuten sette pris på muligheten til å se bildene direkte på en datamaskin via wifi. Det vil være mulig å kople kameraet sammen med andre wifi-enheter uavhengig av et eksternt nettverk, sier Berggren.
– Hvorfor har ikke Panasonic lansert et wifi-kamera i Norden tidligere?
– Vi har sett at det ikke holder med en enkel wifi-løsning. Nå har vi derimot alle tjenestene på plass, med tilkopling til håndholdte enheter, datamaskiner, TV og skyen, sier Berggren.
– Trådløse kamera har vært etterspurt i flere år. Hva er årsaken til at kameraprodusentene har vært så sene til å tilby dette?
– Vi ligger langt fremme i Norden når det gjelder utbyggingen av nye mobilnett, mens andre marked ligger lenger bak. Dette har påvirket hastigheten på utviklingen. Dessuten har man kanskje ikke sett hvor store de sosiale nettstedene skulle bli, eller at alle vil ta bilder i alle situasjoner og øyeblikkelig dele dem.
Mer trådløst kommer
– Hva kan vi vente oss fra Panasonic når det gjelder trådløs tilkopling av kameraene?
– For oss er dette fremtiden. Jeg ser ikke for meg at våre nye kamera ikke skal ha wifi, og dette vil nok begynne allerede neste år, sier Berggren.
– Panasonic leverer også TV. Til nå har det ikke vært mulig å vise bildene trådløst direkte fra kameraet?
– Vi har hatt muligheten i et fåtall kamera som har hatt wifi, men disse har ikke vært for salg i Norden.
– Da dere lanserte deres første kompakte systemkamera for fire år siden her på Photokina, ble det lagt vekt på at kameraet var lite og kompakt. GH3, med batteripakken, er ikke så mye mindre enn en tradisjonell speilrefleks?
Mindre og lettere
– I og med at GH2 ble en slik suksess for de profesjonelle, ville vi gi dem et nytt kamera som tilfredsstiller alle deres behov. Derfor har vi utviklet GH3 fra grunnen. Hele systemet er fortsatt veldig lite. Selv om det ikke er tre ganger lettere enn tradisjonelle speilrefleksmodeller, er det fortsatt 50 prosent mindre og lettere. Vekten er litt over 500 gram med batteri og minnekort, og det er 30-40 prosent lettere enn nærmeste konkurrent med de samme spesifikasjonene. Takket være mikro 4:3-standarden er også optikken vesentlig mindre, se bare på det nye 35-100 mm-objektivet, som tilsvarer 70-200 mm, med lysstyrke 2,8 hele veien. Det er fantastisk mye mindre og lettere enn det konkurrentene leverer, sier Berggren.
Perfekt balanse
– Optikken blir mindre fordi bildebrikken er mindre. Er denne stor nok for de profesjonelle?
– Ja, bildebrikken er definitivt stor nok. Vi snakker om en perfekt balanse mellom kvalitet og størrelse. Bildekvaliteten er bra nok, men størrelsen på systemet er betydelig mindre.
– Hvor viktig er videofunksjonen i GH3?
– Vi har bygd kameraet rundt denne, og den skal være av ypperste klasse også sammenlignet med tradisjonelle speilrefleksmodeller.
– Er GH3 utviklet for å øke Panasonics anerkjennelse blant de profesjonelle fotografene?
– Det er nok en del av bildet, men hovedårsaken er at brukerne våre har etterspurt et slik kamera. Suksessen vi fikk med GH2 blant de profesjonelle hadde vi ikke forutsett. Dette var et kamera til under 10.000 kroner, beregnet på forbrukermarkedet, som vi plutselig så ble brukt til musikkvideoer og reklameproduksjon. Dermed kom forespørslene etter det GH2 manglet, og GH3 er vårt svar på disse, sier Berggren.
Mikro 4:3-familien
Panasonic har flere serier kompakte mikro 4:3 systemkamera. GH ligger på topp, med funksjoner for avanserte brukere. I G-serien er grunnmodellene, og som i GH-serien har også disse søker. I tillegg kommer de litt mindre uten søker, GF og GX. GF er de rimeligste, mens GX er serien for dem som ønsker bedre ytelse - men ikke vil gi slipp på det kompakte formatet.
Når det gjelder kompaktkamera lanserer Panasonic på Photokina Lumix FZ200, som etterfølger FZ150.
– Fremfor alt er det optikken som er videreutviklet, med 25 ganger optisk zoom fra 25 til 600 mm med lysstyrke 2,8.
– Hvordan er markedet for slike superzoom-kamera i Norge?
– Det er på tur til bake, etter at det ligget litt nede på grunn av kamerafunksjonene i mobiltelefonene. Nå merker vi at kundene igjen etterspør bedre bildekvalitet, en større zoom og bedre lysstyrke. Vi hadde planlagt å redusere antall modeller, men beholder nå disse på grunn av etterspørselen. Vi har også en rimeligere modell, FZ62, uten den samme lyssterke zoomen, sier Berggren.
Lumix LX7
Når det gjelder tradisjonelle kompaktkamera lanserer Panasonic Lumix LX7, som etterfølger LX5.
– LX-serien har en trofast kundegruppe. LX7 er det mest lyssterke kompaktkameraet på markedet, med 1,4 til 2,3. Dette er en premiumkompakt, og videofunksjonen er også forbedret til full HD 50p.
– Hvordan er situasjonen for Panasonic i Norden?
– Ganske bra. På foto har vi kjempet en tid med å ta markedsandeler.
– Hvorfor er Norden senere ute til å ta i bruk kompakte systemkamera, sammenlignet med for eksempel Japan og Storbritannia?
– Vi har en lang tradisjon med to sterke merker som leverer tradisjonelle speilreflekskamera, men ser nå at markedet er i ferd med å ta til seg hvilke fordeler de kompakte systemkameraene gir, sier Berggren.
På Panasonics pressemøte la Europasjef Laurent Abadie vekt på at de er nummer én på kompakte systemkamera (DSLM) når man ser de fem største Europiske landene under ett, med en markedsandel på 30,4 prosent.
– I fremtiden må vi fortsette å møte kundenes krav både når det gjelder fotografering og videoopptak. Et viktig element i dette, er å gjøre produktene trådløse slik at opptakene kan deles, sier Abadie.
Beskjeden japaner
I 2001 etablerte Panasonic undermerket Lumix, og i 2006 kom L1 som var det første systemkameraet fra Lumix.
– I 2008 lanserte vi verdens første speilløse systemkamera, med G1. Hvert år siden har vi lansert nye modeller i seriene GH, GX, G og GF. Vi vil fortsette å drive teknologien, og anser oss som selskapet med høyest kompetanse når det gjelder kompakte systemkamera. Mikro 4:3-standarden vil fortsette, og vi vil stadig komme med nye objektiver, sa Ichiro Kirao, leder for Panasonics forretningsenhet for Imaging Network, før han slapp katta ut av sekken:
– I dag lanserer vi GH3. Med dette kameraet gir vi flere mennesker muligheten til å utforske mulighetene som ligger i speilløse systemkamera. Dette er det første kameraet som kombinerer de beste egenskapene når det gjelder stillbilder og video, sier Kirao beskjedent.
Nye X-objektiver
– Med våre nye Live Mos-sensor med Iso 12.800 får man krystallklare bilder. Når vi snakker om bildekvalitet, er autofokus essensielt. GH3 er mer presis og raskere, med fokuspunkter over hele bildeområdet. Kameraet har pinpoint autofokus, det er solid med et magnesium-hus, og det er vann- og støvsikkert. Søkeren har oled-skjerm og berøringsskjermen har også oled-panel. Kameraet har innebygd wifi, som også kan koples til smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner, sier Kiaro.
Han legger vekt på videofunksjonaliteten til GH3, og karakteriserer det sømløse og støysvake autofokussystemet som essensielt.
– Vi lanserer de nye X-objektivene, utviklet spesielt for videoopptak med GH3. Vi vil øke sortimentet premium-objektiver i 2013 og 2014, med en 42,5 mm med lysstyrke 1,2 og en 150 mm, sier Kiaro.