– Det er nå ett år siden salgsstarten på Nikon 1-serien, og i 2012 er dette de mest solgte systemkameraene i Europa. I Norge har vi en markedsandel på 37 prosent i år, sier Bjørn Mangset, norgessjef i Nikon, til fagbladet Elektronikkbransjen.
Av disse er det Nikon J-serien som står for størstedelen av salget, ifølge Mangset.
– Vi har kjørt reklame for dette på TV, og opplever at mange kommer i butikk og spør etter «det kameraet som tar bilder før jeg trykker». Det er morsomt at vi har fått budskapet så klart ut, sier norgessjefen.
Det er nå ett år siden salgsstarten på Nikon 1-serien, og i 2012 er dette de mest solgte systemkameraene i Europa
Han refererer til funksjonen som gjør at kameraet tar bilder før brukeren tenker på å gjøre det selv. Og som fortsetter å ta bilder, selv etter at man har flyttet fingeren vekk fra utløseren. Hensikten er at du ikke skal gå glipp av motiver som oppstår før du rekker å trykke på utløseren, eller som oppstår etter at du tror du er ferdig.
Stor tro på nytt marked
Med lanseringen av Nikon 1 V2 ønsker selskapet å utvikle det nye kompakt system-markedet enda videre.
– Vi har nå fire ben å stå på i stedet for de tre tradisjonelle – systemkamera (speilrefleks), kompaktkamera og tilbehør. Vi tenker kompakt system som et helt nytt marked, ikke – som enkelte av våre konkurrenter – som et mindre systemkamera (speilrefleks), sier Mangset.
Han forteller at Nikon har stor tro på kompakt systemkamera-kategorien, og satser hardt.
– Vi kommer til å kjøre tre TV-kampanjer i år, det er det ingen andre som gjør, sier han.
Lanserer V2
Og det er nye Nikon 1 V2 som nå er toppmodellen i kompakt systemkamera-serien.
– Teknologien og hastigheten til Nikon 1 V2 gjør det til et utmerket ekstrakamera for fotografer som ønsker et lite og lett systemkamera, uten å måtte gi avkall på verken hastighet, innovasjon, respons eller fleksibilitet, sier Jon Aasen, produktspesialist i Nikon Norge.
Nikon 1 V2 har en Expeed 3 dobbel bildeprosessor, som gjør at man kan ta opptil 15 bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus, og opptil 60 bilder i sekundet med fast fokus. Fasesøkende AF fanger raske bevegelser, mens kontrastsøkende AF fanger detaljer i dårlig belysning.
Bildebrikken i CX-format skal sikre god balanse mellom systemstørrelse, hastighet, lysfølsomhet, oppløsning og dybdeskarphet.
Få det som du vil
Nikon har i V2 også lagt til programhjulet mange savnet på V1. Funksjonsvelgeren på toppen av kamerahuset gir tilgang til eksponeringskontrollene PSAM, samt innstillinger som iso og hvitbalanse. Man kan fryse en bevegelse eller viske ut en bakgrunn, og skjermen viser i sanntid hvordan de ulike innstillingene påvirker bildet. Kameraet har blant annet funksjoner som «beste øyeblikksbilde», «smart bildevalg» og «langsom visning».
– Smart bildevalg lar deg ta opptil 20 bilder i full oppløsning før og etter at utløseren er trykket helt inn. Langsom visning tar inntil 40 bilder i full oppløsning for deretter å bli vist i slow motion på LCD-skjermen, så du enkelt kan plukke ut det beste bildet. Du kan også ta et bevegelsesbilde som du kan lagre som en vanlig bildefil for at du enkelt skal kunne dele det med den du vil, sier Jon Aasen.
Filmopptak i full HD
Nikon 1 V2 gir deg full kontroll på lukkertid og blenderåpning når du spiller inn en film i full HD-kvalitet. Du kan også ta bilder i full oppløsning (sideforhold 3:2) mens du filmer.
Velger du å filme i et mindre format kan du skape dramatiske effekter ved bruk av sakte film med opptil 1200 bilder i sekundet. Vi fikk demonstrert dette på Nikons pressekonferanse mens kameraet var koblet til en stor TV, og effekten ble veldig lik romantiske scener fra 80-tallets såpeserier.
Sammen med Nikon 1 V2 lanseres Nikons nye blits SB-N7. Denne kraftige i-TTL-kompatible blitsen har ledetall på 18/59 (ved iso 100) Blitshodet kan vippes oppover 120 grader, og det medfølger en vidvinkelforsats. I likhet med både kamerahuset og objektivene, kommer også blitsen i sort eller hvitt.
Nye objektiver
I løpet av 2012 lanserer Nikon også tre nye objektiver under utvikling til 1-serien.
Det første er et 32 mm teleobjektiv med fast brennvidde der den største blenderåpningen er på f/1.2. Videre utvikles det et 6,7-13 mm zoomobjektiv med bildestabilisator (VR2) og f/3.5-5.6. Det tredje objektivet er et lett og kompakt 10 ganger zoomobjektiv som dekker 10-100 mm brennvidde med største blenderåpning på f/4-5.6.
– Førstnevnte egner seg godt til portrettfotografering med uskarp bakgrunn. Ultravidvinkelen er det første 1 Nikkor-objektivet som har 100 graders bildevinkel. Sistnevnte er et lite og lett objektiv som er perfekt å ta med på reisen, sier Aasen.
Vi har dessverre ikke fått bilder av de nye objektivene ennå, men kommer tilbake med dette så snart Nikon lanserer disse.
De tre nye objektivene som snart lanseres kommer i tillegg til eksisterende:
Trådløs mobiladapter og GPS
Nikkor F-objektiver som brukes på FT-1-fatningen gir en beskjæring på 2,7x, hvilket betyr at effektiv brennvidde blir sammenlignbar med et objektiv på tre ganger så stor brennvidde på et FX systemkamera. Med Nikkor-objektiver av typen AF-S og AF-1 får du utbytte av autofokussystemet i Nikon 15 og opptaksserier med en hastighet på 10/30/60 b/s6.
Nikon har også skjønt at framtiden er trådløs, og V2 støtter Nikons trådløse mobiladapter WU-1b. Sammen med en egen app lar denne deg overføre bilder i høy kvalitet fra kameraet til en smarttelefon eller et nettbrett. Med GPS-mottakeren GP-N100 kan du merke bildene med riktig sted.
Kameraet kommer i butikk fra 22. november, og Nikon 1 V2 med 1 Nikkor 10-30mm VR har en veiledende pris på 7.190 kroner. Blitsen vil koste 1.290 kroner, og en pakke med huset, 1 Nikkor 10-30 mm VR og 30-110 mm har en veiledende pris på 8.690 kroner.
Lanserer etterlengtet objektiv
Nikon lanserer også et nytt zoomobjektiv for FX-formatet – AF-S Nikkor 70-200 mm f/4G ED VR. Dette er Nikons første fullformatobjektiv med neste generasjon bildestabilisering, som kan kompensere for inntil fem eksponeringstrinn.
– Både entusiaster og profesjonelle lenge har etterspurt et zoomobjektiv i teleområdet med lysstyrke f/4 og som ikke går på kompromiss når det gjelder bildekvalitet sammenlignet med de dyrere toppmodellene med blender f/2.8, sier Aasen.
Objektivet er bygget for å levere oppløsning og kontrast av beste kvalitet under forskjellige forhold, ifølge produktspesialisten. Den optiske konstruksjonen består av 20 elementer i 14 grupper, og objektivet har den nyeste generasjon bildestabilisator (VR). Det gir fotografen muligheten til å bruke lukkertider som er fem trinn lengre enn det som ellers ville vært mulig. Videreutviklingen av Nikons VR teknologi minimaliserer virkningen av kameravibrasjoner og øker fotograferingsmulighetene i svakt lys.
Funksjonen har tre innstillinger. Normal for vanlig fotografering, active for å minimalisere kamerabevegelser som kan oppstå når det fotograferes fra et kjøretøy i fart, og Tripod Detection Mode som reduserer vibrasjoner fra lukkerutløsningen når kameraet står på stativ.
– I tillegg finnes stativfestet RT-1 som gir bedre balanse på stativ og gjør det mulig med en rask og ukomplisert overgang mellom breddeformat og høydeformat, sier Aasen.
AF-S NIKKOR 70-200mm F/4 G ED VR har en veiledende pris på 10.390 kroner og er tilgjengelig i butikk fra 29.november. Objektivet leveres med frontdeksel LC-67, solblender HB-60 og euti.