VOKSER PÅ KOMPAKT SYSTEM
Skarpe bilder på fem eksponeringstrinns lengre lukkertid skal gi Olympus bedre grep om markedet for kompakte systemkamera.
Olympus lanserer nye E-M5 Mark II, og kan melde om kraftig vekst i kompakt system-markedet i Norge. Selskapet tok med fotojournalister og forhandlere til Praha for å teste ut selskapets nye OM-D E-M5 Mark II, og betalte reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen. Den nye E-M5-modellen har det produktsjef Michael Guthmann kaller verdens beste optiske bildestabilisering, som gjør det mulig å ta bedre bilder i dårlig lys.
Fem-veis bildestabilisering
Til og med januar i år har Olympus Norge en 42 prosent økning mot fjoråret på speilløse kameraer. Det er vi veldig fornøyde med, med tanke på nedgangen i bransjen totalt sett
For å teste hvordan dette virker i praksis har Olympus leid Stará čistírna, et gammelt kloakkanlegg som nå er blitt museum, og satt opp ulike teststasjoner. Lokalene er blitt brukt til innspilling av filmer som Mission Impossible: Ghost Protocol på grunn av sine milelange tuneller,
– Kameraet har verdens beste system for optisk bildestabilisering, og gjør det mulig å ta bedre bilder når belysningen er dårlig. Teknologien bygger på E-M1, men både programvaren og de mekaniske delene er forbedret, sier Guthmann.
Han sier kameraet har en spesiell fem-aksers bildestabilisator som gir fotografen muligheten til å få skarpe bilder på hele fem eksponeringstrinn lengre lukkertid, og den fungerer på alle objektiver.
For å kunne demonstrere den nye teknologien hadde Olympus satt opp flere teststasjoner i Prahas gamle kloakkanlegg, blant annet en portrett-sesjon i svært lite lys.
For filmentusiastene
– Hvilken målgruppe henvender Olympus seg til med E-M5 Mark II?
– Jeg er sikker på at mange i ulike målgrupper ønsker seg et E-M5 Mk II, men vi henvender oss i hovedsak til den kreative entusiasten, og til de som ønsker god kvalitet i film, sier Annika Johanson, nøkkelkundeansvarlig i Olympus Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.
Den forbedrede bildestabilisatoren gjør også at Olympus E-M5 Mk II er rettet mot filmentusiastene. Det finske produksjonsselskapet Kauas hjalp Olympus med å vise hva man kan gjøre filmatisk med kameraet, og regissør Samu Amunét kalte E-M5 Mk II for en «game changer».
– Kameraet lar oss ta langt flere opptak håndholdt, kutt vi tidligere ikke kunne ha gjort uten mye ekstrautstyr. Det gjør at vi kan bruke 10 minutter på å forberede tre ulike scener, hvor vi tidligere måtte rigge utstyr i flere timer. Det sparer tid for oss, og tid er penger når det kommer til filmproduksjon, sier Amunét.
– I motsetning til mange av konkurrentene deres har ikke E-M5 Mk II mulighet til å filme i 4K?
– Vi vet at konkurrentene har 4K, men oppløsning er ikke alt og ikke viktig for våre målgrupper. Kvalitetsmessig er er bildekvaliteten stabilisatoren gir viktigere, sier Guthmann.
40 megapikslers bilder
Kameraet har en 16 megapikslers bildebrikke, men er i stand til å lagre 40 megapikslers bildefiler. Det skjer ved at E-M5 Mk II tar åtte bilder i rask rekkefølge og lagrer filen som en 40 megapikslers fil. Det får Olympus til ved å bruke kameraets bildestabilisator til å flyte bildebrikken åtte ganger i halve pikseltrinn, mens prosessoren setter sammen informasjonen.
Med det henvender selskapet seg til fotografer som skal ha maksimal detaljskarphet, for eksempel når de fotograferer arkitektur eller andre motiver som står stille. De åtte eksponeringene tar rundt ett sekund, og prosesseringen tar 2,5 sekunder.
I vanlig oppløsning kan man skyte serier på 10 bilder i sekundet, og kameraet har full HD-video med en bitrate opptil 77 Mbps.
Lyskunst i mørket
En annen funksjon Olympus viste fram på sitt arrangement er «live composite»-funksjonen. To lyskunstnere fra Hamburg viste hvordan Olympus har løst problemet med overeksponering når man fotograferer med lange eksponeringstider i mørket.
Skal man ta bilder av stjernehimmelen, fyrverkeri eller nordlys med lange eksponeringstider, blir bildet ofte overeksponert. Live composite-funksjonen løser det ved å analysere bildene i en lang serie eksponeringer, slik at bildet ikke blir overeksponert, og du kan se effekten på skjermen mens kameraet eksponerer.
Kameraet kom i salg i starten av mars, og skal bidra til fortsatt positive tall for Olympus Norge.
– Vi har en god vekst i det norske markedet. Regnskapsåret vårt går fra 1. april til 31. mars, og til og med januar i år har Olympus Norge en 42 prosent økning mot fjoråret på speilløse kameraer. Det er vi veldig fornøyde med, med tanke på nedgangen i bransjen totalt sett, sier Johansen.
– Hvordan jobber Olympus Norge opp mot forhandlerleddet i Norge?
– Vi ser at stadig flere forhandlere og distributører er interessert i å selge våre produkter, og vi jobber tett sammen med forhandlere. Vi reiser rundt i landet og har ulike arrangement, produktopplæringer, messer og mer. Vi får stadig henvendelser om å bidra til økt fotointeresse og fotoglede, og våre Olympus-ambassadører er involverte i å holde kurs hos både forhandlere og fotoklubber, sier Johansen.