TRE NYE FRA PANASONIC

Japanske Panasonic satser hardt på kameramarkedet, og viste fram modellene G6, GF6 og LF1 for journalister fra hele Europa i vår.

Publisert Sist oppdatert

Med en samlet fotopresse til stede på sitt arrangement i Wien, viste Panasonic fram tre nye kamera til verden. Selskapet betalte reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjens medarbeider.

Panasonic G-serie har fått mye skryt av både norske og internasjonale testere som ett av de beste systemkameraene, og med nye G6 har selskapet kommet med en modell for entusiasten som både takler stillbilder og video.

G6 for entusiastene

G6 er et kamera med egenskaper rettet mot både amatører og viderekomne

Lumix G6 ser ut som et tradisjonelt speilreflekskamera, men hører til i kategorien kompakte systemkameraer. Det vil si at kameraet ikke bruker de tradisjonelle speilene, og kan derfor gjøres mer kompakt enn et vanlig speilreflekskamera.

Og nettopp denne kategorien gjør det svært godt i et norsk marked som preges av konkurranse fra mobilkamera og metning på avanserte modeller, ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjens tall. Den relativt nye kategorien kompakt systemkamera kunne vise til en vekst på hele 89 prosent, opp fra 9.000 solgte enheter i 2011 til 17.000 kamera i 2012.

– Det er gjerne unge som er opptatte av design og brukervennlighet som kjøper kompakte systemkamera. Dessuten ser vi en overvekt av kvinner som kjøper disse kameraene, gjerne i småbarnsfamiliesegmentet, sier Bjørn Mangset, leder av Fotorådet.

G6 er oppfølgeren til G5, men har fått en rekke oppgraderinger.

– Når Panasonic nå lanserer sitt nye systemkamera, er det med en lignende liste over funksjoner som da proffmodellen GH3 ble presentert. Dette handler selvsagt først og fremst om den høye bildekvaliteten og evnen til å håndtere vanskelige lysforhold, men også om de praktiske fordelene som den integrerte wifi-teknologien gir, sier Christer Ericsson, PR-ansvarlig i Panasonic i Norden, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Flere oppgraderinger

Den nye modellen har fått en Live MOS-sensor med 16 megapiksler, som vi blant annet kjenner fra GX1, og den nye versjonen av bildeprosessoren Venus Engine.

Takket være den høye følsomheten til sensoren skal kameraet ha en ISO på opptil 25 600 (utvidet) og effektiv støyreduksjon hos bildeprosessoren, ifølge Panasonic selv.  

Ericsson forteller at G6, som har vippbar pekeskjerm, også skal være raskere enn forgjengeren. Den har fått såkalt Accurate AF og Low Light AF, med flere fokussegmenter, som skal gi skarpe bilder under de fleste lysforhold, også når autofokusen følger bevegelige motiver. Skuddhastigheten er oppgitt til 7 bilder per sekund, og du kan ta opp HD-video i full 1080/50p-kvalitet, og velge mellom AVCHD eller MP4-filer.

G6 er utstyrt med en ny elektronisk OLED-søker, som ikke bare er lysere enn en standard LCD-søker, men som også gjengir bildene i søkeren raskere, har bedre synlighet ved utendørs fotografering i sterkt lys og bidrar til å øke batterilevetiden. Fotografen kan velge mellom å bruke den elektroniske søkeren og den dreibare tretommers-skjermen Panasonic har utstyrt kameraet med.

Helt på nett

En annen nyhet hos G6 er wifi-kompatibiliteten, som gir en rekke praktiske fordeler. Med Panasonics Image-app installert kan du fjernstyre eksponering, zoom og mer, direkte fra din smarttelefon eller nettbrett. Du kan kjøre automatisk overføring av bildene til en skjerm for å se for eksempel skarphet og komposisjon.

– G6 er et kamera med egenskaper rettet mot både amatører og viderekomne, som liker den tradisjonelle betjeningen til et speilreflekskamera, kombinert med kompakte systemkameraets lavere vekt og mindre størrelse, sier Ericsson.

G6 introduseres i butikkene i mai, og kommer til å bli solgt som et eget kamerahus, eller i et sett med en standard 14-42 mm, motorzoomen 14-42 mm PZ 14-42 mm og 45-150 mm eller den nye superzoomen, 14-140 mm.

Lekent og lite

For de som vil ha noe enda mindre, kommer Panasonic også med Lumix GF6. Og selv om det i utseende kan minne om forgjengeren GF5, er det mye nytt å finne i denne nye modellen.

GF6 får nemlig en helt ny 16 megapikslers bildebrikke av LiveMOS-typen, en ny Venus Enigne bildeprosessor, og en tretommers trykkfølsom skjerm som kan vippes opp 180 grader.

– GF6 er lite som et kompaktkamera, men med teknologi som et avansert systemkamera. Kameraet er beregnet på brukere som er vant til å utnytte smarttelefonens kreative muligheter, men som trenger et mer avansert og profesjonelt resultat med kontroll over lukker, blender og optikk, sier Ericsson.

Men er du nybegynner klarer kameraet seg utmerket på egenhånd også. Med den avanserte iA+-modusen aktivert velger kameraet optimale programinnstillinger i ulike situasjoner.

Full HD og nettilkobling

GF6 skal kunne tilby ISO-verdier fra 160 til 3200, med en utvidelse som gir helt opp til tilsvarenede 25600 ISO. Takket være den nye bildeprosessoren skal kameraet også ha drastisk forbedret støyfjerning.

På videofronten kan du filme i Full HD, og GF6 har også fått en funksjon som lar deg sette sammen stillbilder til en stop motion-film. Når det gjelder autofokus så blir den fortsatt kontrastbasert, men Panasonic lover at den skal være bedre enn noen gang. Du kan uansett fokusere hvor som helst i bildet ved å trykke på den berøringssensitive skjermen.

Dette er kameraet for de kreative, og GF6 får 19 ulike digitale filtre, i tillegg til en del andre digitale muligheter. For eksempel kan du fjerne uønskede bildeelementer, og kameraet skal også kunne kjenne igjen at du tar bilder av matretter, om du er typen som liker å dele restaurantopplevelsene dine.

GF6 har flere helt nye filtre som for eksempel "Old Days", "Bleach Bypass" og "Toy Pop", og du kan lage selvportretter ved å vinkle LCD-skjermen ut og dreie den 180°, holde kameraet på en armlengdes avstand og velge den tilpassede "Self Shot"-funksjonen. Et kamera tilpasset Facebook- og Instagram-generasjonen, med andre ord.

Panasonic har skjønt at kameraene må ha trådløse muligheter for å bli brukt i en hverdag fylt av mobilkamera, og GF6 har fått like bra trådløse muligheter som G6.

For eksempel kan du stille inn kameraet til å laste opp bilder og video til Panasonics egen skylagringstjeneste automatisk, og derfra dele disse til Facebook, YouTube eller andre sosiale medier. Kameraet skal komme i salg i månedsskiftet mai/juni, etter det Elektronikkbransjen får opplyst.

Avansert kompakt

Kompaktkameraet Lumix LF1 har lengre utstyrsliste enn selv de fleste systemkameraer. Med et lyssterkt F2.0 Leica Summicron og elektronisk søker har LF1 potensial til å gå inn som en liten og lett erstatter når systemkameraet blir for stort å ta med seg.

Dette er et kompaktkamera for de mer kresne brukerne, og LF1 er utstyrt med en helt ny 12,1 megapiksler MOS-sensor og høy ISO-følsomhet fra 80-12.800. Ifølge selskapet selv skal den oppdaterte Venus Engine-prosessoren ha ny teknologi for støyreduksjon, og idrar også til høy videoytelsen med Full HD-oppløsning i både AVCHD og MP4-format.

For de avanserte brukerne er det i LX1 mulighet for full manuell kontroll, og den 0,2-tommer elektroniske søkeren skal gjøre det enklere å fotografere ved lyse forhold.

Også her er det støtte for WiFi- og NFC for både fjernstyring av kameraet og automatisk overføring til skjerm. Lumix DMC-LF1 kommer i butikk juni, og finnes da i svart og hvit.

Powered by Labrador CMS