Joachim Furua Hansen (t. v.) og Kjell Storvik i Synigo med fotokuben Pixolo de nå tilbyr detaljhandelen. Foto: Stian Sønsteng

LANSERER FOTOKUBER FOR HANDELEN

– Vi har store forventninger til Pixolo, og regner med at fotokubene vil doble omsetningen vår i løpet av to-tre år, sier Kjell Storvik i Synigo.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet representerer Noritsu i Norge, som har rundt 40 prosent andel av markedet for blekkskrivere og skannere for det profesjonelle fotomarkedet. Nå lanserer de kubeformede fotokiosker fra Pixolo, der kundene bestiller bilder via en app.

– Kubene kan stå hvor som helst, og kundene betaler for bildene i kassa. En startpakke koster 20.000 kroner, og da har man en fotokube som nærmest drifter seg selv, sier Kjell Storvik.

Slik ser Synigo for seg at Pixolo-konspetet kan forklares i butikk. Foto: Stian Sønsteng

Han er styreleder og salgsansvarlig i Synigo AS, som han eier 50/50 sammen med daglig leder og teknisk sjef Joachim Furua Hansen. Vi møter dem i selskapets lokaler på Åssiden i Drammen.

– Inne i kubene er det en sublimeringsskriver, og kunden får ut bildene ganske enkelt ved å skanne QR-koden som kommer opp i appen. En viktig del av konseptet er et bredt tilbehør med rammer, fotobøker, gratulasjonskort, invitasjoner, magnetrammer og klips, som vil gi mersalg til salgsstedene. Hvert tilbehør har en tallkode som sørger for at bildene skrives ut i tilpasset format, sier Hansen.

Kan stå over alt

– Hvem ser dere for dere som deres kunder?

Grensesnittet på Pixolo er en liten berøringsskjerm, og et kamera som leser QR-koden i appen der man har bestilt bildene. Foto: Stian Sønsteng

Pixolo-konseptet er direkte myntet på bildene folk tar med mobilen

– Det kan være de fleste detaljister, ikke minst i elektrohandelen, men her er det få eller ingen begrensninger. Pixolo-kubene tar liten plass, så de kan også stå i turiststasjoner, kiosker, bensinstasjoner og over alt hvor folk ferdes. En viktig del av produktet vi selger er Pixolo-appen. Her har kundene direkte tilgang til bildene de har liggende på mobilen, de har en rekke kreative muligheter, og appen forteller hvor den nærmeste fotokuben står. Grunntanken er at man med Pixolo enkelt, greit og raskt kan få ut bildene sine på papir, og at man hver gang en kunde benytter tjenesten har tjent penger. Dessuten har du fått nye kunder inn i butikken, som kanskje ellers ikke ville kommet innenfor dørene. Folk har for alvor oppdaget at de kan få ut mobilbildene sine på papir, ikke minst i koronatiden, og Pixolo-konseptet er direkte myntet på bildene folk tar med mobilen, sier Storvik.

I de lett gjenkjennelige kubene sitter sublimeringsskrivere fra DNP.

– Hvor god er bildekvaliteten sammenlignet med blekkskrivere?

– Bildekvaliteten er meget god, og i blindtester ser faktisk ikke alle fotografer forskjell. Riktignok er fargerommet ulikt, men vårt inntrykk er at folk flest som enkelt ønsker å dele minner ikke legger merke til dette, sier Hansen.

Joachim Furua Hansen (t. v.) og Kjell Storvik eier og driver Synigo i tospann, med base i henholdvis Drammen og Trondheim. Foto: Stian Sønsteng

Elegante kuber

Når kundene har gjennomført en bestilling i appen, har de 48 timer på seg til å oppsøke nærmeste Pixolo-kiosk, før bildebestillingen automatisk blir slettet fra Pixolo-skyen.

– Når vi har vist tjenesten til venner og kjente, er gjennomgangsmelodien at de ikke forstår hvorfor det ikke står Pixolo-kiosker over alt, sier Hansen.

– Hvordan skal kundene oppdage denne tjenesten?

– Her vil nok mye skje via lokal markedsføring, der kioskene står. Dette kan skje i sosiale medier eller via annonsering, dessuten vil de stilige kioskene i seg selv være en flott salgsplakat. Både kubene og tilbehøret er noe av det mest elegante jeg har sett i min tid i fotobransjen, og slik sett er dette en vinner. Når kundene først har lastet ned appen, vil de raskt oppdage hvor brukervennlig og enkelt dette er, og da vil nok også ryktet spre seg, sier Storvik.

Joachim Furua Hansen er daglig leder og teknisk sjef. Her med en Noritsu-skriver for det profesjonelle fotomarkedet. Foto: Stian Sønsteng

Han tror salget av tilbehør fort kan doble omsetningen for dem som skaffer seg en Pixolo-kiosk.

– Hvor lenge kan en slik sublimeringsskriver kunne surre og gå, uten vedlikehold?

– Ti år, svarer Hansen kontant.

Han bør vite hva han snakker om, siden det er han som utfører servicen på de øvrige produktene Synigo har i porteføljen, som blekkskrivere fra Noritsu og sublimeringsskrivere fra DNP. Noritsu-maskinene utfører han service på én gang i året.

Tilbehøret har en egen kode, som gjør at bildene skrives ut i riktig format. Foto: Stian Sønsteng

Etterlengtet lansering

– Med en Pixolo-kiosk trenger du kun bytte papir og fargebånd, enkelt og greit, sier Hansen.

Kioskene er beregnet på å koples til internett via ethernet, men de to Synigo-karene sier at det også fungerer fint med mobilt bredbånd 4G/5G, noe de nylig har testet.

Når du kjøper en pakke fra Pixolo, følger det med en egen portal der man ser antall bilder som er igjen, endrer priser samt har full oversikt over hver enkelt stasjon. Maks fotostørrelse er 15x20 cm.

Synigo leverer også sublimeringsskrivere fra DNP. QW410 er den mest kompakte, og selges med bæreveske. Foto: Stian Sønsteng

– Da dekker man volumproduktene, sier Hansen.

Synigo tegnet avtalen med Pixolo da pandemien kom, og de gleder seg nå til å få produktet ut i handelen.

Vi sto klare, men valgte å avvente til markedet igjen var åpent

– Vi sto klare, men valgte å avvente til markedet igjen var åpent, sier Storvik.

Synigo var oppe i en omsetning på åtte millioner kroner, men denne ble nærmest halvert under pandemien.

– Vi leverer mye til skolefoto og fotografer, og ser allerede en god tendens for 2022, sier Storvik.

Synigo står også for Fotosky.no, som er en tjeneste de leverer til frittstående fotografer.

Også fotobøker er blant tilbehøret som selges med Pixolo. Foto: Stian Sønsteng

– Den er gratis å ta i bruk, og du betaler først i det øyeblikket du begynner å selge bilder. Programvaren er utviklet i Finland, og vi står for salg, support og markedsføring i Norge, Sverige og Danmark sier Hansen.

– Mange fotografer blir kjent med oss gjennom Fotosky.no, og vi har passert over 40.000 bestillinger bare i Norge, sier Storvik.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2022, som ble distribuert 19. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS