Håkon Øgreid i Luthman med Furch Vintage 2 til 17.600 kroner. Foto: Stian Sønsteng

FURCH ER TSJEKKISK GITARHÅNDVERK

– Treverket og byggekvaliteten hos Furch er førsteklasses, og i mange tilfeller vel så bra som gitarene fra de mest kjente amerikanske merkene.

Publisert

Det sier Håkon Øgreid i Luthman. Vi møter ham på salgsmessen under Larvik gitarfestival den første uken i april, der han blant annet viser gitarer fra den tsjekkiske leverandøren Furch, som ble etablert i 1981.

– Her er det snakk om håndverkstradisjoner som har gått gjennom noen generasjoner, siden Frantisek Furch begynte å lage gitarer på 70-tallet. I dag er det sønnen Pitr som har tatt over og er sjefsgitarmaker. De har ansatt mange flinke håndverkere som produserer gitarene fra bunnen av, og alt er gjort for hånd. Du har altså de samme tradisjonene som du finner i USA, bortsett fra at merket er tsjekkisk. Dette er gunstig for prisene, mens kvaliteten er den samme, eller kanskje bedre, sier Øgreid.

– Hva med lyden og klangen?

– Den er i utgangspunktet ganske lik tilsvarende modeller fra andre leverandører.

Etablert i Norge

Mens han blir intervjuet av fagbladet Elektronikkbransjen, spiller Øgreid på en Furch Vintage 2 til 17.600 kroner. Han anslår at en tilsvarende gitar fra et kjent amerikansk selskap koster rundt 30.000 kroner.

Les også:ØNSKER FLERE PÅ MUSIKKBRANSJEDAGEN

– Hvordan klinger varemerket Furch blant norske kunder?

– Veldig bra. Det har et godt rykte, og begynner å bli godt etablert. Vi har arbeidet med Furch siden 2000, da Luthman ble etablert i Norge, og vårt hovedkontor i Sverige har solgt Furch nesten siden selskapet ble etablert. Dette er gamle vennskap, sier Øgreid.

Her er det snakk om håndverkstradisjoner som har gått gjennom noen generasjoner

– Hvor viktig er Furch for Luthman?

– Dette er ett av våre viktigste merker. Kundene er alt fra nybegynnere til profesjonelle musikere. Det finnes mange eksempler på dem som har kjøpt seg sin drømmegitar av et amerikansk merke, kanskje til 50.000 kroner, som i tillegg ønsker seg en god gitar av en annen type. Da slipper de langt rimeligere unna med en Furch.

– Finnes det drømme-Furch?

– Absolutt. Furch leverer også spesialbestillinger, etter kundens spesifikasjoner, valgt på nett. Da får man opp et prisoverslag, og beskjed om hvor lang leveringstiden er, sier Øgreid.

Bettan og Return

Furch har gitarer fra 7.000 til 35.000 kroner.

– Hvis dette er så bra som du sier; hvorfor betaler da folk kanskje over dobbelt så mye for en tilsvarende amerikansk gitar?

– Slik er det. Det finnes mange bra europeiske gitarer, men folk kjøper jo Gibson – som er et godt og etablert varemerke, sier Luthmans mann som også representerer Gibson i Norge.

– Både Martin og Gibson har holdt på i over hundre år, så her handler det også om tradisjoner.

– I og med at dere har både europeiske og amerikanske gitarer i Luthman; hvordan fokuserer dere på de ulike varemerkene?

– Enkelt sagt er dette to ulike segmenter. Noen butikker spesialiserer seg kanskje på Gibson, mens andre er mer dedikert til Furch. For sluttkundene har det ingen betydning at de to merkene har samme leverandør, og de har hver sine tilhengere.

– Ser man ofte Furch i bruk på norske skjermer eller scener?

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2019, som ble distribuert 13. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Absolutt. Bettan spiller på Furch i «Hver gang vi møtes» på TV 2, og Knut Erik Østgård fra Return har flere, for å nevne et par.

Powered by Labrador CMS