SAMSUNG KUPPET MWC

Med lanseringen av S6-modellene under årets Mobile World Congress i Barcelona, stjal Samsung showet fra konkurrentene.

Publisert Sist oppdatert

Det var ikke mange av de andre mobilprodusentene som turte å lansere toppmodeller under årets MWC-messe, etter at ryktene rundt Samsungs S6-satsning hadde gått i forkant av arrangementet.

Bare HTC kom med sin M9-modell, ellers ser det ut til at konkurrentene holder sine topplanseringer til litt lengre ut på våren.

Buer i begge ender

For Samsung er dette et kjempeviktig produkt. Nå har vi kommet dit vi skal med design

– Dere har kuppet hele MWC med lanseringen av S6 og S6 Edge?

– Ja, det har i alle fall blitt veldig bra. Det har vært en eventyrlig bra tilbakemelding på produktet, spesielt på Edge-versjonen. Den har virkelig tatt mye av oppmerksomheten, sier Stig-Ove Langø, salgssjef for telekom i Samsung Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Både S6 og S6 Edge har en 5,1 tommer stor skjerm med 2560 x 1440 pikslers oppløsning og kjører en åttekjernet systembrikke, Quad 2,1GHz + Quad 1,5Ghz med tre gigabyte ram. Det er helt i toppklassen spesifikasjonsmessig, og begge modellene har fått en kraftig oppgradering rent designmessig.

– For Samsung er dette et kjempeviktig produkt. Nå har vi kommet dit vi skal med design, med aluminium fra romindustrien, Gorilla Glass 4 så telefonen tåler en støyt og endelig innebygd trådløs ladning med støtte for begge standardene som er på markedet, sier Langø. 

Samsung lanserer Edge og S6 i fire ulike farger. En grønnfarge eksklusiv for S6 Edge, mens blåfargen kun kommer på S6-en. Begge kommer i tillegg i sort, hvitt og gull.

– Dere lanserte første Edge-modell på fjorårets IFA, det ble en stor nok suksess til å fortsette satsningen?

– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på denne designen på IFA. Det var jo ikke meningen at Galaxy Note Edge skulle komme til Norge i det hele tatt, den var kun beregnet på utvalgte asiatiske markeder, men vi fikk veldig mange tilbakemeldinger fra norske operatører på at dette hadde man tro på, sier salgssjefen. 

Lader trådløst

I motsetning til den første Note Edge så kurver S6 Edge i begge ender, og det er en sømløs overgang fra den flate delen av skjermen til buene.

– Edge-skjermen har virkelig noe for seg. Du kan legge opp apper der, eller kontakt til de folkene du ringer mest og med fargekoder ser du også hvem som ringer selv om telefonen ligger opp ned. Er det noen du ikke vil snakke med, legger du bare fingeren over pulsmåleren og så avvises anropet, sier Langø. 

S6 Edge kan plasseres opp ned, og varsle diskret med fem ulike lysfarger når en av fem utvalgte kontakter ringer deg. Her brukes den buede skjermen for å skape effekten, og den virker følgelig ikke på den ordinære S6, som har flat skjerm.

Buene kan også brukes til å vise informasjon av ulike slag. Den ene siden av skjermen har fått det som kalles People edge, mens den andre har noe som kalles Infostream. Det handler om hva slags informasjon du kan hente ved å stryke inn fra kantene.

Med overgangen til metalldeksler betyr det også at man ikke lengre kan ta ut batteriet fra telefonen. For å sikre god batterilevetid har Samsung bygd inn det de kalles «adaptive fast charging», som gjør at når du lader du telefonen i 30 minutter har du 50 prosent kapasitet på batteriet. Lader du i 80 minutter er batteriet fulladet. I tillegg støtter nå Samsung begge de ledende standardene på trådløs ladning.

– Chipsettet i S6-telefonene tåler opp mot ni volt, som gjør det mulig å trykke mer strøm gjennom. Nå har jo Ikea også kommet med nattbord og andre møbler med innebygd trådløs ladning, sier han.

Rydder i menyene

Det er ikke bare maskinvaren som har blitt ny, Samsung har gjort en kraftig opprenskning på programvaresiden også.

– Vi har ryddet opp veldig i hvilken programvare som kommer pre-installert på telefonene nå. Vi har fjernet mye av den såkalte «bloat ware», og de ulike appene kan lastes ned gratis under Samsung Gifts i stedet. Da kan folk selv velge hva de vil ha på telefonen. Vi har også fjernet nesten 80 prosent av alle pop up-menyene, så menysystemet og alt har blitt mye mer stilrent, sier Langø.

Han sier også fingeravtrykksleseren har blitt ny, hvor du holder på den i stedet for å stryke over med fingeren.

– Med grep på både programvare- og maskinvaresiden har vi virkelig lyttet på feedbacken vi har fått fra kundene på tidligere modeller, sier han. 

Kameraet i S6 og S6 Edge har også blitt vesentlig oppgradert. Nå er det et 16 megapikslers kamera i telefonen og den har fått helt ny optikk og optisk bildestabilisator. Frontkameraet er på fem megapiksler og har samme optikk.

– Lyden på S6-modellene er også kraftig forbedret og det kommer enda bedre øreplugger med i salgspakken, sier Tor Slørdal, nøkkelkundeansvarlig i Samsung Norge. 

S6-modellene kommer begge i salg 11. april og har en anbefalt utsalgspris på 6.600 kroner for S6 og 8.000 kroner for S6 Edge.

– Vi har veldig høye forventninger til salget, sier Langø. 

– Det er en relativ dyr telefon?

– Er det ett marked jeg er sikker på at det fungerer i, er i Norge. Vi skal ha flaggskipmodellene i dette landet. Det vi er spente på er fordelingen mellom S6 og S6 Edge, sier salgssjefen.

– Hva er din magefølelse der?

– Etter å ha vært på messen her og sett reaksjonene, så sier magen min at Edge kommer til å bli mest populær. S6 er flott og blir en viktig modell den også, men prisforskjellen på 1.500 kroner mellom den og Edge tror jeg ikke kommer til å bety noe i det norske markedet, sier han. 

Betaling i telefonen

Koreanerne lanserte også Samsung Pay under årets messe. I motsetning til mange av konkurrentene bruker Samsung en teknologi kalt Magnetic Secure Transmission, som sender ut et magnetisk signal likt det som ligger i magnetstripen på et betalingskort trådløst fra telefonen. Dermed kan signalet leses også av eldre betalingsterminaler.

I tillegg støtter Samsung Pay også NFC, den trådløse standarden som brukes i de aller fleste nye betalingsterminaler som støtter kontaktløs betaling.

Samsung har inngått partnerskap med flere store aktører som Visa, Mastercard og American Express.

For å bruke Samsung Pay trenger man en Samsung Galaxy S6 eller S6 Edge.

På telefonen ligger en egen app hvor man legger inn detaljene fra sine betalingskort. Man kan ha flere kort liggende inne samtidig.

Når man skal betale noe, åpner man appen, identifiserer seg med fingeravtrykk og velger hvilket kort som skal belastes. Deretter holdes telefonen mot terminalen.

– Løsningen kommer til USA og Sør-Korea i første omgang. Men det er viktig for Samsung å være med på den utviklingen som skjer nå. Her i Norge har vi jo allerede et samarbeid med ValYou og var tidlig med på det, i tillegg til at vi har lansert samarbeidet med Eika Sparebank her på messen, sier Langø.

I motsetning til ValYou, hvor sikkerhet og autentisering ligger på sim-kortet og følgelig krever operatørstøtte, likner Eikas løsning mer på Apple Pay, hvor sikkerheten ligger i telefonen. Selve den mobile lommeboka er basert på teknologi fra Nets og Oberthur Technologies.

– Får Samsung noen inntekter fra denne type tjenester?

– Nei, men for oss som så stor aktør i markedet er det viktig er med på dette løpet, og vi støtter flere løsninger, sier Langø. 

Powered by Labrador CMS