Samsungs nyeste foldemobiler, her Flip Z 3, blir betraktelig mer tilgjengelige enn forgjengerne. Foto: Samsung

NÅ BLIR DET FART PÅ FOLDEN

Samsung lanserer tredje generasjon av sine brettbare telefoner, og nå kommer volumet i salget.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har ledet an utviklingen på brettbare mobiler hele veier, og med vår nye tredjegenerasjon av Galaxy Z Fold 3 og Z Flip 3 har vi tatt enormt mange riktige steg. Ikke minst gjør vi telefonene mer tilgjengelige, både på pris, men ikke minst tilgjengelighet. Nå er hele partnernettverket vårt med, det er full distribusjon gjennom aller partnerne våre og utstillingsprodukter i alle butikker, sier Tor Slørdal, salgssjef for telekom og IT i Samsung Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Anders Lersbryggen, markedssjef i Samsung Norge, og Tor Slørdal, salgssjef for telekom og IT i Samsung Norge viser fram de nyeste produktene fra selskapet. Foto: Marte Ottemo

Med Haaland på laget

Galaxy Z Fold 3 har en 7,6 tommer Infinity Flex-skjerm, og er den første telefonen med brettbar skjerm som har støtte for S Pen 1. Ved å bruke færre piksler over kamerahullet på innerskjemen får brukeren en full skjermytelse uten forstyrrende kamerahull.

Takket være den nye Eco-skjermteknologien er skjermen 29 prosent mer lyssterk, men skal ifølge Samsung selv bruke mindre energi enn tidligere generasjoner. En 120Hz oppdateringsfrekvens gjør skjermbruken smidigere og raskere.

Den ytre skjermen på Galaxy Z Flip 3 har fått et nytt design og er fire ganger så stor som tidligere, som gjør skjermen enda mer brukervennlig og gir flere tilgjengelige funksjoner, også når telefonen er brettet sammen.

Erling Braut Haaland har vært ambassadør for Samsung siden i fjor vår, og skal fronte de nye brettemobilene. Foto: Samsung

Med på laget har de Erling Braut Haaland, som har vært ambassadør for Samsung siden i fjor vår.

– Han er et av verdens mest spennende sponsorobjekter, og nå venter vi bare på produksjonsmuligheter for reklame for denne sesongen. Han elsker slagordet vårt «do what you can’t». Vi bruker fortsatt Zlatan på TV-reklamene våre, mens Haaland først og fremst blir å se reklamere for våre telekom-produkter, sier Anders Lersbryggen, markedssjef i Samsung Norge.

Tilgjengelig for alle

– Nå har vi kommet til tredje generasjon av brettbare mobiler, og Samsung har ledet an «foldables» hele veien. På 3. generasjon har vi tatt enormt mange riktige steg, med økt robusthet i IP68-serfitifsering, Victus-glass både foran og bak, og hele følelsen når du tar i telefonen gjør en stor forskjell, sier han.

Nå gjør vi telefonene mer tilgjengelige, både Flip og Fold 3 står i alle butikkene og hele partnernettverket vår er med

Galaxy Z Flip 3 byr på noen av Samsungs siste kamerafunksjoner. Brukerne kan ta selfies hands-free med Flex Mode eller benytte seg av Quick Shot, som raskt og enkelt tar et bilde eller en video uten at du trenger å åpne skjermen. Den nye skjermen med 120Hz oppdateringsfrekvens gjør det enkelt å både scrolle og dele bilder og videoer. Den store ytre skjermen gjør det også enklere å se forhåndsvisninger av motivet når du tar bilder og selfies.

Galaxy Z Fold, her i utbrettet tilstand, er første foldemobil med støtte for penn. Foto: Samsung

– Nå gjør vi telefonene mer tilgjengelige, både Flip og Fold 3 står i alle butikkene og hele partnernettverket vår er med. Vi har full distribusjon hos alle parter og utstillingsprodukter i alle butikkene, noe som går at også butikkselgerne for første gang virkelig får ta på og anbefale brettmobilene, sier Slørdal.

Tilgjengeligheten viser seg også i prispunktet Samsung har valgt for sine nye telefoner. Flip 3 koster rundt 11.500 kroner, mens Fold 3 har et prispunkt som starter på 19.500 kroner. Telefonene er også med i Telia og Telenors bytteprogrammer.

Flip Z 3 kommer i fire farger i norske butikker, men på Samsungs hjemmeside kan man finne og bestille flere fargekombinasjoner. Foto: Samsung

App-utviklingen til Fold 3s store skjerm er også kommet lengre. Samsung samarbeider nært med aktører som Google og Microsoft for å utvikle dette videre. For eksempel er Microsoft Teams nå helt optimalisert for videosamtaler: når brukerne åpner skjermen går det an å se presentasjoner i helskjerm og samtaledeltakere under. Microsoft Outlooks Dual-Panel Mode er tilpasset slik at brukeren kan lese en e-post i fullskjerm mens forhåndsvisning foregår på den andre siden, akkurat som på en PC. Samsungs nye Labs-funksjoner gjør det mulig å optimalisere flere apper til den brettbare skjermen ved behov.

– Det er mer interessant å lage apper som utnytter den store plassen til det fulle når vi nå også selger flere telefoner, og det er særlig to ting vi nå jobber med – fullskjerm- og multiskjerm, samt flex mode, sier Slørdal.

På 3. generasjon har vi tatt enormt mange riktige steg, med økt robusthet i IP68-serfitifsering, Victus-glass både foran og bak

– I tillegg kommer vi nå med penn til Galaxy Fold 3, og det å få en penn til å fungere på en brettbar telefon er ikke helt enkelt. Vi har to versjoner, Fold Edition som kun fungerer med Fold, og S Pen Pro, som med en bryter lar deg svitsje mellom støtte for S21 Ultra eller Fold.

Nytt OS for Galaxy Watch

Samsung slapp også to nye klokkemodeller under lanseringen, og går over fra sitt eget Tizen operativsystem til Google Wear.

– Samsung har en viktig posisjon i smartklokke-markedet, og har fått en enormt god mottakelse på Galaxy Watch 4. Vi har gått bort fra Active-navnet, og klokken kommer i to utgaver; vanlig Watch og Classic.

Samsung Galaxy Watch 4 kommer i to ulike modeller, som begge har to forskjellige størrelser på urskiven. Foto: Samsung

Begge modellene kommer i to ulike størrelser, 42 og 46 mm på Classic og 40 og 44 mm på vanlig Watch.

– Den største endringen er at vi bytter plattform fra Samsungs egen Tizen, til Google Wear med Watch 4. Vi har vårt eget One UI som ligger på toppen slik at brukerne ikke ser så stor forskjell, men det gir en del nye muligheter med tettere integrasjon mot Android, sier Slørdal.

Han nevner blant annet forbedringer mot Google Pay, Maps og stemmeassistenten.

– Og så har vi tatt noen skikkelige steg framover på helsedelen. Vi har blant annet som først i verden fått på plass en helt ny sensor, BIA (bioelectrical impedence), som måler fettprosent i kroppen med strøm, sier han.

En ny sensor lar brukeren måle kroppssammensetningen sin ved å holde fingertuppene mot siden av klokkene. Foto: Samsung

Den nye sensoren er en del av Galaxy Watch 4s BioActive Sensor. Den nye 3-i-1-sensoren bruker kun én chip for å drifte tre helsesensorer som innebærer pulsmåling, og overnevnte BIA. Brukerne kan dermed måle blodtrykk, hjerterytme , oksygenmetning i blodet beregne sin kroppssammensetning[4].

Den største endringen er at vi bytter plattform fra Samsungs egen Tizen, til Google Wear med Watch 4

Den nye måleverktøyet fra Samsung skal gi brukerne bedre forståelse for sin generelle helse og kondisjon gjennom målinger av fett, muskler, skjelett og BMI.

De nye Galaxy-klokkene har selvsagt de samme trenings- og helsefunksjonene som tidligere modeller, og gir tilgang til et bredt utvalg av treningsøkter med instruksjoner, utfordre venner og familie til gruppetreninger eller skape et treningsstudio hjemme ved å koble Galaxy Watch 4 til en Samsung Smart TV der kaloriforbruk og hjertefrekvens vises på skjermen. Klokkene registrerer lyden av snorking, og måler oksygenmetning i blodet når du sover for å gi deg en søvnscore.

Klokkene har opptil 40 timers batteritid selv med en raskere prosessor, en skjerm med høyere oppløsning, økt minne og mer sofistikerte helsefunksjoner enn tidligere generasjoner. Støtte for hurtiglading gir 10 timers batterikapasitet på 30 minutter.

Galaxy Watch 4 kommer i flere ulike fargekombinasjoner, og koster mellom 2.800 og 4.700 kroner avhengig av konfigurasjon, modell og støtte for e-sim.

Galaxy Buds 2 kommer i samme farger som Flip Z 3. Foto: Samsung

Siste lansering fra Samsung er nye Galaxy Buds 2. Øreproppene har fått ny støyreduksjonsfunksjon som skal reduserer bakgrunnsstøy med opp til 98 prosent, og i samtale blir brukerens stemme klarere, takket være et nytt system som filtrerer ut distraherende lyder i bakgrunnen.

Proppene kommer i grått, hvitt, grønt og lavendel, og koster rundt 1.600 kroner.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2021, som ble distribuert 11. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS