Goal Zero Yeti 500X har en kapasitet på 505 wattimer (Wh), veier 5,85 kilo, og kommer i Norge med Euro Type C-plugg for lading av 230V-enheter. Pris: 9.300,-
ERSTATTER BENSINAGGREGATET
– For halvannet år siden lurte jeg på hvem som ville bruke 25.000 kroner på en kraftbank. Det seneste året har vi solgt tusen slike i Norden.
Det sier Bjørn Tore Johannessen, forretningsutvikler i Response Nordic AS, som selger Goal Zeros produkter i Norden og BeNeLux-landene.
– I løpet av kort tid er Goal Zero blitt vårt viktigste agentur etter GoPro, og det er ingen som har samme bredde. Vi har konkurrenter på lys i den ene enden av skalaen og store kraftstasjoner på 2000W ut og 3500W i peak i den andre, med andre ord fullverdige erstattere for bensinaggregatet, sier Johannessen.
Han sier Goal Zeros historie går tilbake til 2007. Selskapets grunnlegger Robert Workman besøkte Kongo, og ønsket å utvikle produkter som kunne hjelpe til der det var mangel på strøm og lys. I starten var det ikke kommersielt salg av produktene, de ble distribuert ut via veldedige organisasjoner. Etter hvert begynte ryktet om produktene å gå, og da etterspørselen kom fra folk som ville kjøpe dem, ble det opprettet et selskap med base i Salt Lake i Utah. Fortsatt er Goal Zero en viktig bidragsyter på bistandssiden ved store katastrofer, sier Johannessen.
Annonse
Det mest populære produktet i Norden er Yeti 1400, som nå er erstattet av Yeti 1500X.
Kapp og gjærsag
– De første som tok til seg dette var naturlignok utendørsfolket, med camping, bobil, telting, hytter uten innlagt strøm og båt. Et bruksområde kan være en kapp og gjærsag, som trekker mye strøm noen sekunder av gangen. Et bensinaggregat bråker, lukter, og det er ikke sikkert at det starter når det har stått ubrukt et års tid.
– Kjenner folk til at bensinaggregatet har fått et alternativ?
– Vi leverer til Outnorth, Dustin, Fjellsport, Forsvaret, Unicef og mange flere, har mange privatpersoner som kunder, men mange kjenner nok ikke til dette alternativet. Goal Zero er eksepsjonelt bra på alt når det gjelder strøm, bortsett fra til oppvarming, der det konstant trekkes strøm over lang tid. Der vil ofte et aggregat være en bedre løsning, sier Johannessen.
Annonse
I tillegg til å ha en inverter slik at den kan lade på 230 volt, har den en USB-C på 60W og trådløs Qi-lader
Han sier kraftpakkene til Goal Zero med hell kan koples til et Goal Zero solcellepanel.
– Om man skal lade kraftpakkene eller bruker den til å lade andre enheter, er det ikke mulig å kople feil, siden alle kontakter og plugger har ulike størrelser og farger, sier Johannessen.
– Hva med de tradisjonelle lommeladerne?
– Goal Zero har absolutt dette også, men det er alt det andre i porteføljen som skiller dem fra konkurrentene. Dessuten skal man ikke så mye opp i størrelse og vekt, før man får en kraftbank som også kan lade enheter som går på 230 volt. Den minste heter Sherpa 100AC, og den veier snaut 900 gram. Dette er vår mest solgte nødlader, og du ta den med på flyet. I tillegg til å ha en inverter slik at den kan lade på 230 volt, har den en USB-C på 60W og trådløs Qi-lader. Skjermen viser hvor mye strøm som går ut fra alle portene, og hvor mye strøm det er igjen i laderen slik at du kan rasjonere litt. Kapasiteten er 25.600mAh @ 3,7V, det største som er tillatt på fly, og prisen er 3.400 kroner, sier Johannessen.
Lader 230V-enheter
Sherpa 100AC har en halvbror som heter Sherpa 100PD.
– Denne lader ikke på 230V, skjermen gir ikke like mye informasjon, og prisen er 2.200 kroner. Vi var sikre på at denne skulle ta over noe av salget til Sherpa 100AC, men det ser ut til at de fleste legger i de ekstra pengene i fall de skulle få behov for å lade 230V-enheter, sier Johannessen.
Annonse
– Hvordan er salget her nord av de bærbare solcellepanelene?
– Stadig flere oppdager solceller, og vi selger mer enn forventet, faktisk til hver annen kraftbank. De som har fritidsbåter har for lenge siden oppdaget solceller, sier Johannessen.
Han var i 1993 med å etablere Response, som en snø- og rullebrett-butikk i Trondheim. I 1999 ble Response Distribution AS etablert, og ti år senere begynte de å selge GoPros actionkamera. I 2015 byttet selskapet navn til Response Nordic, og samtidig ble de GoPros distributør i hele Norden. I 2018 tok selskapet også over GoPro-distribusjonen i Belgia, Nederland og Luxemburg, og Johannessen sier det var deres tilstedeværelse både her og i Norden som gjorde at Goal Zero ønsket et samarbeid.
For et selskap som vårt, med den distribusjonen vi har, kunne det vært enkelt og fristende å fokusere på de mindre og rimeligere produktene
Katastrofekunder
– Også takket være klare råd fra en av Goal Zeros største kunder i BeNeLux, forsto vi at det var viktig å satse på de store kraftbankene. For et selskap som vårt, med den distribusjonen vi har, kunne det vært enkelt og fristende å fokusere på de mindre og rimeligere produktene.
Kjernevirksomheten til Goal Zero er de store kraftbankene, eller kall det gjerne batteristasjoner. Når distribusjonen av disse er på plass, selger lys og mindre nødladere nærmest av seg selv, som et supplement, sier Johannessen til fagbladet Elektronikkbransjen.
– I hvilke kanaler distribuerer dere Goal Zero i Norden?
– Det meste går fra utendørsbutikker og nettbutikker. Kundene kan være forretningsfolk som ønsker en kraftig lader med seg på reise, men det tradisjonelle markedet er de som er utendørs uten tilgang til strøm. Når det er sagt, har jeg selv merket at jeg heller tar med en Sherpa på 900 gram enn å krabbe rundt på gulvet i en kaffebar på jakt etter en stikkontakt. I Sverige ser vi også at det er et marked for dem som forbereder seg på katastrofer, og vil sikre seg dersom strømmen skulle gå. Vi er ikke helt kommet hit ennå i Norge, men vi har hatt flere henvendelser fra dem som ønsker å sikre seg med strøm etter at de begynte med hjemmekontor. En fordel med alle produktene til Goal Zero er at de uten problem konstant kan stå tilkoplet strømnettet, sier Johannessen.
Rask lading
Han sier med et smil at han har spart et godt salgsargument til slutt.
– Det unike med Goal Zero sammenlignet med mange andre er evnen til å levere strøm raskt ut.
– Det høres enkelt ut?
– Ja, det skulle man tro. Det er mange som har like stor batterikapasitet, men de klarer ikke å dytte ut like mye strøm like kjapt. Goal Zero har teknologien og kunnskapen som trengs, med invertere og en effekt på for eksempel 60W. Hvis mobilen går tom for strøm kan du alltids kople den til PCen, og den lades på åtte timer, men for folk flest er ikke dette interessant. De vil lade kjapt, og det gjør alle produktene til Goal Zero, sier Johannessen.