FRAMTIDENS KJØKKEN OG TV

Grundig lanserer en virtuell koketopp, sin egen smartløsning og samarbeider med Elkjøp om TV uten tuner til Netflix-generasjonen.

Publisert Sist oppdatert

En av de kanskje mest sci-fi-aktige hvitevareløsningene på IFA-messen står Grundig for. VUX (Virtual User eXperience) bruker projeksjonsteknologi til å kvitte seg med knapper og faste betjeningspanel, lar deg koble opp mobile og baby-kameraet og gir fleksible kokesoner.

Kommer til Norge

Unge førstegangsetablerere og studenter er blant gruppene som sier de ikke trenger TV med tuner lenger

– Den virtuelle koketoppen ble vist fram som konsept på IFA i fjor, men er nå videreutviklet og skal lanseres i andre kvartal 2016. Det er selvsagt et veldig premium-konsept, så vi er veldig spente på hvordan det blir mottatt i markedet. Det er en fantastisk kjøkkenoppfinnelse: I ventilatoren sitter hele hjernen i systemet, med en projektor med sensorer som styrer koketoppen og oppvaskmaskinen. Den forteller deg om kjelen står i riktig sone, og du kan snakke med naboen via blåtann uten å måtte fikle med telefonen med skitne fingre. Neste seg blir å dele TV-sendingene dine rett på benken via Miracast, men det kommer først i neste generasjon, sier nordisk markedsansvarlig i Grundig, Kjetil Mikkelborg, til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Er Vux noe som vil vurderes for det norske markedet også?

– Det skal ikke vurderes, det skal inn på det norske markedet, sier en entusiastisk markedsansvarlig.

Oppkoblede hvitevarer er noe Grundig satser på, via sitt HomeWiz-system.

– Disse maskinene kommer til Norge i januar, det dreier seg om smarte vask- og tørketromler, kjøleskap, kombi vask og tørk og stekeovn. Det er ikke helt endelig bestemt hvor mange varianter som kommer til Norge, men lanseringen i januar vil være i premium-segmentet, sier Mikkelborg.

Alle nye Grundig-TVer har en app som lar deg styre hvitevarene, og i første omgang kommer også en app for Apples mobiler og nettbrett.

– Utsatt start er veldig praktisk for vaskemaskiner, og at den gir beskjed når vasken er ferdig så du slipper å løpe ned i kjelleren for å sjekke. Har du en kombi-maskin kan du skifte over fra vasking til tørking via appen, og steketermometeret hjelper deg å holde oversikten på temperaturen i steika, og du kan skru ned temperaturen, sier han.

– Vi har sett andre produsenter vise fram kjøleskap med kamera for å hjelpe deg med innkjøpene, finnes det hos Grundig også?

– Kamera-løsningen kommer ikke i første omgang, men vi viser fram en prototype her med fire kamera som gir deg bilde av innholdet, sier Mikkelborg.

Fokus på energi

På de klassiske hvitevarene er det fortsatt energisparing, enkelhet og automatisering som står i høysetet.

– Det er gått prestisje i å ha de mest energieffektive maskinene og det har Grundig lykkes godt med, blant annet med vår EcoChamp oppvaskmaskin som er helt nede på 5,5 liter vann i forbruk, sier han.

Grundig viste også fram stekeovner med flere temperatursoner og steketermometer som sier fra når middagen er klar, og med ferdige program som løser spesifikke problem.

– Vi har maskiner med både damp og mikrobølgefunksjon i én og samme ovn, så det har kommet mange nye, praktiske løsninger. Selv om produktene utvendig ikke ser så annerledes ut, har det skjedd mye på innsiden de siste årene, sier markedssjefen.

På TV-siden kommer også Grundig med Ultra HD, og en del andre teknologier for bedre bilde.

– Folk får fortsatt et veldig godt bilde med Full HD, men nå kommer vi også med Ultra HD og mikrodimming. Det som skiller oss fra konkurrentene er at vi løser dimmingen med en egen chip, ikke bare via programvare, og vi mener det gir oss en fordel, sier Mikkelborg

Mikrodimming kommer først på Grundigs toppserie Fine Arts, som når det norske markedet i november.

– Det er også den eneste serien vi har planlagt som buet, og den kommer i 55 og 65 tommer. Den får også, sammen med en del andre modeller, er utvidet fargespekter som vi kaller «multicolor enrichment», sier han.

– Når kommer HDR på Grundigs TVer?

– Vi har et eget HDR-prosjekt gående, men vi venter på en standard. Det er på plakaten, men kommer nok ikke til markedet før neste år, sier Mikkelborg.

TV uten tuner

Selskapet løftet også sløret av sin nye smart-plattform, Ultralogic 4K. Den støtter som navnet antyder 4K-strømming, men har også en annen interessant teknologi, SAT-to-IP connectivity.

Her omformes satelittsignaler til IP-signaler som overføres via hjemmenettverket, slik at du kan få TV-signaler til alle rom og enheter, uten å måtte kable opp.

– Løsningen er klar i Tyskland, men vi må undersøke nærmere i Norge, sier Mikkelborg.

Plattformen skal komme i tredje kvartal, på Fine Arts og Vision 8 UDH TVer.

– Vi jobber også med Android-prosjekter, men det ligger nok en 8-9 måneder fram i tid. Vi synes plattformen er en god ide, men overgangen til TV har ikke vært helt enkel så langt, sier han.

Under IFA kom også nyheten om at Grundig og Elkjøp samarbeider om salget av TVer uten tuner, noe som gjør at forbrukeren slipper å betale NRK-lisens.

– Flere og flere av kundene våre forteller oss at de ikke lenger bruker TV-ene sine til å se på de vanlige sendingene. I tillegg viser undersøkelser blant den yngre garde at TV-vanene deres er i solid endring. Vi åpner for salg av denne typen TV-er rett og slett fordi kundene våre etterspør det, sier Andreas Westgaard, som er kategoridirektør for lyd og bilde hos Elkjøp Nordic, i en pressemelding.

Han trekker frem den økende populariteten til nettjenester som Netflix, Viaplay og HBO, og produkter som Chromecast og AppleTV.

– TV-en er fremdeles midtpunktet i stua i de norske hjem og kommer til å være det i uoverskuelig fremtid. Men måten våre kunder ser TV på har endret seg, og dermed må vi kunne tilby nye typer produkter som er tilpasset dette. Unge førstegangsetablerere og studenter er blant gruppene som sier de ikke trenger TV med tuner lenger. Norge har i tillegg blitt et internasjonalt samfunn med mennesker fra alle verdenshjørner, og ønsker man kun å se nettinnhold fra fjerne himmelstrøk er det ikke sikkert man har behov for tilgangen til tradisjonelle TV-signaler, sier Westgaard. 

TV-ene fra Grundig kommer i tre størrelser, 42, 49 og 55 tommer, og starter på 6.000 kroner.

Forutsetningen for at man slipper å betale kringkastingsavgift er at man ikke kobler TV-en til andre produkter med tuner eller har andre tradisjonelle TV-er i hus.

Powered by Labrador CMS