Det japanske selskapet fortsetter rulle ut produkter med MusicCast, og Knut Mortvedt i Yamaha Music Europe GmbH sukker litt oppgitt ved tanken på alle dem som nå til dags tar til takke med komprimert og lavoppløst lyd fra en enkel høyttaler.
– Enkelte tror MusicCast bare er en avart av hva det markedsledende merket innen multirom leverer. Vår største oppgave ligger i å vise og forklare flere om forskjellene mellom vårt system, der du kan strømme og distribuere høyoppløst lyd i opptil SACD-kvalitet fra alle typer signalkilder, og andre systemer på markedet. Dette handler ikke om høyt eller lavt volum, men hva som kommer gjennom av detaljer, dynamikk og perspektiv i musikken. Det hadde nok vært enklere med den butikkstammen vi hadde for 10-15 år siden. Da kunne kundene få dette demonstrert i butikkene. I dag er det blitt en kvalitetssenking på hva folk opplever som bra nok til sitt bruk, men vi tror dette vil endre seg, sier Mortvedt til fagbladet Elektronikkbransjen.
MusicCast i 45 produkter
Annonse
På årets IFA-messe i Berlin flommer det over av Yamahas musikkinstrumenter på selskapets utstillingsområde, og vi kommer tilbake til dette. Først de nye MusicCast-modellene. Dette er navnet på Yamahas smartteknologi, som Mortvedt sier er inkludert i omtrent halvparten av dagens produktportefølje, rundt regnet 45 produkter. En kan starte med et hvilket som helst Yamaha-produkt med MusicCast, og senere legge til nye produkter. Det være seg en strømmehøyttaler, platespiller eller hjemmekinoreceiver, og alt kan styres via en MusicCast-app.
– Koplet sammen i nettverk formidler MusicCast-produktene lyd mellom hverandre med lyd i opptil høyoppløst SACD-kvalitet, sier Mortvedt.
Dette handler ikke om høyt eller lavt volum, men hva som kommer gjennom av detaljer, dynamikk og perspektiv i musikken
I fagbladet Elektronikkbransjen relanserte han på vegne av Yamaha systemet i 2015, som de viste første versjon av i 2002. På IFA 2018 viser den samme Mortvedt det han kaller nye veier å gå med systemet. Høyttalerne MusicCast 20 og MusicCast 50 kan brukes alene, i par som stereohøyttalere, eller som bakhøyttalere – for eksempel med den nye lydplanken MusicCast 400 eller årets nye hjemmekinoreceivere. Prisen på MusicCast 20 og MusicCast 50 er 2.300 og 5.300 kroner.
DTS Virtual:X
– MusicCast 50 er alene en ren stereohøyttaler, men i par spiller de som venstre- og høyrekanal. I par kan man også hekte på dypbasshøyttaleren MusicCast 100, sier Mortvedt.
Annonse
Lydplanken MusicCast 400 med tilhørende dypbasshøyttaler koster 7.000 kroner.
– Vi har også flere lydplanker med MusicCast, både med og uten dypbasshøyttaler. MusicCast 400 har DTS Virtual:X for 3D-omgivelseslyd, sier Mortvedt.
Platespilleren Yamaha MusicCast Vinyl 500 spiller vinylplater, men kan også brukes til strømmetjenester som Spotify og Tidal.
– Og ikke nok med det! Som et MusicCast-produkt har den wifi, Airplay, blåtann inn/ut, Riaa, internettradio, multirom og App-styring. Prisen er 6.000 kroner, sier Mortvedt.
De siste produktene han trekker frem på messa, er produkter i high-end-klassen. Først ut er platespilleren GT-5000. Denne har ikke MusicCast, men er en ren platespiller i øverste sjikt, basert på en klassisk Yamaha-modell, og med en prislapp på rundt 47.000 kroner. Til denne kan man for eksempel benytte de to andre nyhetene; forforsterkeren C-5000 og sluttforsterkeren M-5000, til cirka 75.000 kroner per stykk.
Huskonsert – i alle rom
– Her snakker vi True Sound, sier Mortvedt.
Annonse
Yamaha viser på årets IFA langt flere musikkinstrumenter enn de senere par årene. Mortvedt forklarer dette med at musikk og elektronikk går tettere sammen, blant annet fordi man bruker MusicCast-systemet også til å henge på instrumenter.
– Da snakker vi huskonsert - i alle rom, sier Mortvedt.
En annen årsak skal være at Musikmesse i Frankfurt har fallende besøkstall.
– Man ville se hvordan musikkinstrumentene ble mottatt på IFA, og ut fra publikumsinteressen er den formidabel. Instrumentene skaper engasjement og interesse, og jeg tror nok vi ved neste anledning også vil ha med kolleger fra musikkavdelingen til IFA, sier Mortvedt.