– Det er andre året vi er på plass på MWC i Barcelona, og nå har vi 14 måneder bak oss som selskap. Vi har så langt solgt 70 millioner telefoner, både smarttelefoner og enklere modeller, globalt, og våre smarttelefoner har blitt aktivert i 170 land, sier Ossi Korpela, Norden-sjef i HMD Global, til fagbladet Elektronikkbransjen.
I 2013 ble Nokias mobiltelefonavdeling solgt til Microsoft. I forfjor solgte Microsoft mobildivisjonen videre til et datterselskap av den kinesiske mobilprodusenten, Foxconn Technology Group, og HMD leaser rettighetene til Nokia-navnet på telefoner fram til 2027.
– Vi har rettighetene til merkevaren Nokia for mobiltelefoner, men vi jobber også tett med Nokia på teknologi, som Ozo-funksjonen i Nokia 8. På produksjonssiden samarbeider vi med Foxconn, den kanskje best kjente produsenten innen forbrukerelektronikk, og de gjør også noe forskning og utvikling for oss, sier Korpela.
Annonse
Vi har så langt solgt 70 millioner telefoner, både smarttelefoner og enklere modeller, globalt
HMD Global har 600 ansatte globalt, og mange i ledergruppen har jobbet i Nokia tidligere.
Kjører ren Android
Det kommer fem nye mobiltelefoner fra finnene i vår; den enkle Nokia 1, Nokia 6, Nokia 7 Plus, Nokia 8 Sirocco og en revitalisering av klassikeren Nokia 8810.
– Vi har også annonsert et dypere samarbeid med Google, og er glade for at alle våre telefoner fra 3-serien og opp er en del av Android One, sier Korpela.
HMD legger ingen egen programvare på toppen av operativsystemet, og ruller ut oppdateringer fortløpende. Det skal gi bedre batterilevetid og bedre sikkerhet.
Annonse
Nokia 8 Sirocco er flaggskipmodellen i lanseringen.
– Den forrige Nokia Sirocco var kjent for å bruke nye materialer og for unikt design. Vi har tatt samme tanke videre i nye Sirocco, og dette er et unikt designprodukt, sier nordensjefen.
Skjermen er rammeløs og kurvet, i et 16:9-format. Prosessoren er en den nest kraftigste fra Qualcomm, Snapdragon 835. Telefonen er bare 7,5 mm på det tykkeste, og har et batteri på 3200 mAh. Prisen vil ligge på 750 euro, antakelig rundt 9.000 kroner i Norge.
Med Nokia 7 Plus sier Korpela at HMD har laget et høyendeprodukt med en lav prislapp. Også denne telefonen har fått et rammeløst skjermdesign, i 18:9-format. Prisen vil ligge rundt 4.500-5.000 kroner, og under panseret sitter en Snapdragon 660-brikke og fire GB ram. Kameraet er på 12 megapiklser og har optikk fra Zeiss på f/1.75.
– Frontkameraet er på hele 16 megapiksler, og designet er preget av det keramiske belegget. Og ikke minst har vi fått plass til et stort kamera som skal gi to dager brukstid, sier Korpela.
Nokia 6 kommer også i ny utgave i år, og har fått både nye farger og kraftigere maskinvare.
– Vi har hørt på tilbakemeldingene fra kundene, og har både fått plass til USB C og gjort telefonen både kortere og smalere ved å bruke hele fronten til skjerm og kuttet i rammene. Og prisen vil ligge under 4.000 norske kroner, sier han.
Annonse
På innsiden sitter en Snapdragon 630-prosessor, og telefonen har fire GB ram.
Nokia Originals egen serie
Mest omtale på MWC var det likevel den relanserte Nokai 8110 som fikk. Kjent som Matrix-telefonen etter at hovedpersonen i filmen fra 1996 brukte denne skyvetelefonen, er det buede designet velkjent for mange.
– I fjor relanserte vi 3310, og vi solgte mye av den som nummer to-telefoner til folk. Det inspirerte oss til å lage nye 8110, og vi kaller serien med 3310 og 8110 4G for Nokia Originals, sier Korpela.
Nye 8110 er smartere enn det første redesignet fra Nokia, den har 4G og kjører en variant av Kai OS, som gjør at du kan laste ned apper som Twitter, Facebook og Google Maps på den.
– Vi har allerede sett stor interesse for den fra retailerne. I fjor klarte vi ikke skaffe nok eksemplarer av 3310, det har vi jobbet med nå, sier han.
– Dere kaller relanseringene for Nokia Originals, betyr det av i kommer til å se flere eldre modeller i ny drakt framover?
I fjor relanserte vi 3310, og vi solgte mye av den som nummer to-telefoner til folk
– Vel, det er en egen kategori nå, så vi kommer til å høre på forbrukerne og se hva de ønsker, sier Korpela.
I smarttelefonene er også Nokias proffmodus tilbake, som vi først så i Nokia Lumia 1020. Ved å trekke skjermutløserknappen opp, tegner telefonen opp en rekke buer utover skjermen. Her kan du styre ISO, lukkertider og fokus, og du ser resultatet øyeblikkelig på skjermen. Det lar selv nybegynnere leke seg med avanserte innstillinger.
– Hvordan har responsen fra de nordiske innkjøperne vært på de nye modellene?
– Vi har møtt mange retailere fra alle de nordiske landene her nede, og vi har også kjørt et lite B2B-seminar sammen med Google. Det fikk mye interesse fra business-markedet, nettopp fordi vi kjører ren Android med hurtige oppdateringer og fokus på sikkerhet. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på seminaret, også fra Norge, sier han.