VELGER SUHD FREMFOR OLED

Samsung satser videre på skjermteknologien SUHD og buede TVer, og viste på IFA for første gang sin kommende UHD Blu-ray Disc-spiller D-K8500.

Publisert Sist oppdatert

– Standarden for UHD BD er satt, og vi er blant de første som har sagt at vi skal komme med en spiller første halvår 2016. Vi har med oss flere filmstudio, blant annet 20th Century Fox, som vil ha titler tilgjengelig ved lansering. Dette er kjempespennende! Spilleren vil ha støtte for HDR (High Dynamic Range), noe som blir en av fordelene med Ultra HD Blu-Ray Disc (UHD BD), sammen med høyere bitrate og bedre bildekvalitet. Det vil også være mulig å strømme 4K-innhold via spilleren. Dette er et spennende produkt som gjør at man virkelig får utnyttet 4K-skjermen sin, sier Knut-Eirik Rørnes, produktansvarlig for TV og lyd-produkter hos Samsung i Norge, når vi møter ham på IFA-messen i Berlin.

– På CES-messen i Las Vegas i januar snakket Samsung mye om HDR. Hva er status for teknologien ni måneder senere?

– Alle UHD-TVer i årets portefølje vil støtte HDMI 2.0A, der A-en er en oppgradering til HDR. Dette vil si at selv en TV som i utgangspunktet ikke har lysstyrke og kontrast til å ta HDR likevel vil kunne ta mot signalet og vise det, selvfølgelig ikke med like god bildekvalitet som en skjerm med høyere lysstyrke. Fra 7-serien vår og oppover vil alle modeller vise HDR-signalet fullt ut. Alle skjermer fra Samsung i 2015 er HDR-kompatible i forhold til signalet, men, det er klart, jo bedre skjerm dess bedre får man utnyttet HDR-innholdet, sier Rørnes til fagbladet Elektronikkbransjen.

Ferske tall fra Tyskland viser at halvparten av alle UHD-TVer som selges der er buet

HDR et nytt nivå

– Hvor får folk tilgang til HDR-innhold per i dag?

– Per dags dato er det ikke slik innhold tilgjengelig, men vi ser at flere satellittleverandører arbeider med dette. Netflix har sagt at HDR kommer til å bli en viktig del av satsingen deres fremover, og vi vet at også andre strømmingstjenester er i gang med dette. Her vil også UHD BD-spillere bli en viktig del av bildet, der man har plass til mer informasjon, høyere bitrate og kvalitet sammen med HDR-signalet, sier Rørnes.

– Hvordan vil du på norsk forklare hva HDR tilfører TV-bildet?

– HDR gir et bedre spenn i bildet, fra det mørke til det lyse. Du klarer å få mange flere detaljer, en mer korrekt fargegjengivelse siden at man har en lysstyrke, kontrast og ikke minst et fargespekter som går mye bredere enn vi noen gang har hatt på TV. Man kan sammenligne det med de digitale kinoene; nå kommer TVene på samme nivå, sier Rørnes.

På TV-siden fortsetter Samsung med sine toppmodeller i SUHD-serien, og Rørnes fremhever to teknologier som skal gjøre at fargespennet og antall farger er blitt mye bedre.

Også flat SUHD

– Vi har et helt nytt tibits panel som gjør at vi kan vise over en milliard farger. I tillegg har vi et filter med nanokrystaller, som gjør at vi klarer å vise mer rødt, grønt og mye renere farger. Dette filteret er svært tynt, med røde og grønne partikler som spalter lyset. Mens et hårstrå er 100.000 nanometer, er disse på mellom tre og sju – nesten ned på DNA-nivå. Vi har brukt 14 år på å utvikle denne teknologien, sier Rørnes til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han sier Samsung aldri fått så gode tester som for SUHD-serien, og at de satser fullt ut med en portefølje i alle størrelser.

– Vi lanserer også en flat 55-tommers SUHD i det nordiske markedet, 8005, siden vi ser at det fortsatt er folk som ønsker flate TVer i denne størrelsen, sier Rørnes.

– Hvor har dere plassert led-belysningen av LCD-panelene deres?

– Vi har en helt ny led-diode som gir mer lys, med et lavt strømforbruk. Enkelte modeller har kantbelyst skjerm, mens toppmodellene har bakmontert led med lokal dimming for et bedre sortnivå. Disse kan kjøre opp til 1.000 nits lysstyrke, noe som er det råeste som finnes på markedet, sier Rørnes.

Bedre enn oled

– Hvor langt er Samsung en bildekvalitet tilsvarende oled?

– Vi har valgt å satse på nanokrystall og tibits-teknologien, fordi vi ser et bredere spenn i bildet. Du får bra sort, ekstremt god lysstyrke, samtidig som fargeskalaen blir bedre. De som har testet disse TVene har sagt at dette er bedre enn oled.

– Når vil Samsung lansere TV med oled-skjerm?

– Per dags dato har vi ingen informasjon om dette. Mottakelsen av SUHD har vært svært god. Dette er en bærekraftig teknologi som vi er trygge på, som vi har klart å ta lenger enn vi kanskje trodde på forhånd. SUHD vil nok være fokus også fremover, sier Rørnes.

Han forteller at nesten 75 prosent av TV-porteføljen til Samsung nå er med UHD-paneler, en tilsvarende andel er buet.

– Ferske tall fra Tyskland viser at halvparten av alle UHD-TVer som selges der er buet. I og med at salget av større skjermer går opp, øker andelen buede skjermer, sier Rørnes.

– Salget utgjør en liten andel i salgsstatistikkene?

– Man må huske på at de buede TVene ikke har vært så lenge i salg. For vår del ser vi en økende andel buede TVer, og de utgjør i dag en god andel salget vårt i Norge.

Nye multiromhøyttalere

– Hva tror du vil skje fremover?

– Vi fortsetter selvfølgelig med buede skjermer, samtidig som vi videreutvikler bildekvaliteten og en enkel og strømlinjeformet smarttjeneste som fungerer på tvers av produktene våre.

– Hvorfor tror du andre produsenter sier fremtiden er flat?

– De har vel ikke satset like hardt som oss, og vi ser at de kommer etter.

I den nyeste hallen i Messe Berlin, City Cube, viser Samsung også en 8K TV på 110 tommer. ”For spesielt interesserte”, som Rørnes sier.

– Hva er folke-TVen deres?

– Begge våre 9000-modeller, som har fått toppresultat i alle tester.

Multiromhøyttalerne i Wireless Audio 360-serien får tre nye medlemmer: R1, R3 og R5. Som R6 og R7, som ble vist på CES i januar, er de utviklet ved Samsungs nye audio-laboratorium i California. Spesifikasjonene er like, men med det nye designet er det mulig å styre dem fra topplokket.

– Vi har utviklet to ulike designkonsepter for å tilfredsstille ulike kunders ønsker og behov, sier Rørnes.

Powered by Labrador CMS