Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge, ser enorm etterspørsel etter IoT-løsninger i markedet. Foto: Telia

FØRST MED LTE-M

Telia Norge er først i Norden med en ny teknologi som er skreddersydd for tingenes internett, LTE-M.

Publisert

Teknologien er nyeste tilskudd i Telias teknologiportefølje, og den er allerede tatt i bruk, skriver selskapet i en pressemelding.

Med en ny modul koblet til LTE-M skal det norske selskapet Nordic Semiconductor gi innovasjon av nye produkter og akselerere adopsjonen av eksisterende produkter på tvers av IoT-markedet.

– Med LTE-M har vi et nytt verdifullt verktøy i vår portefølje. Teknologien er spesiallaget for enheter som trenger større båndbredde og bedre toveiskommunikasjon enn det NB-IoT kan tilby, men med samme egenskaper som NB-IoT, som svært lang batterilevetid og svært god dekning både over og under bakken, sier Dag Wigum, teknisk direktør i Telia Norge.

I desember 2016 var Telia første operatør i Norden som lanserte støtte for Narrowband IoT (NB-IoT), og i løpet av 2017 inngikk selskapet partnerskap med aktører innen blant annet landbruk, småbåthold, havbruk, utebelysning og renovasjon. I høst startet Telia testing med LTE-M i nettet sitt, nok en gang som første nordiske operatør. Nå er første samarbeid med en partner som benytter teknologien klart. 

Tror på stort potensial– Vi opplever en etterspørsel etter IoT-teknologi som LTE-M og NB-IoT som mangler sidestykke, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge.

Han mener det er et enormt potensiale for mobiltilkobling til IoT-produkter, men tilgjengelighet av moduler som støtter LTE-M har vært en begrensende faktor i kommersialiseringen.

– Derfor var det nærliggende å la Nordic Semiconductor få tilgang til dette nettet som en av de aller første brukerne. De har utnyttet muligheten og utviklet en modul kalt nRF91 som er konstruert for å fremme innovasjon av nye produkter og akselerere adopsjon av eksisterende produkter på tvers av IoT-markedet. Vi har bidratt med våre erfaringer, vår kunnskap om markedet og delt våre ambisjoner innenfor IoT med Nordic Semiconductor i deres utviklingsløp av den nye teknologien, sier han.

Løsningen fra Nordic Semiconductor har flere egenskaper som gjør at den skiller seg fra nåværende løsninger på markedet ifølge Telia. Modulen har meget god brukervennlighet for mobiltilkobling, lavt strømforbruk, vesentlig mindre størrelse enn allerede eksisterende moduler, samt innebygd sikkerhet. Terskelen for å komme i gang uten omfattende erfaring og kunnskap er senket betraktelig og åpner opp for flere nye og revolusjonerende applikasjoner i markedet. Eksempler på aktuelle bruksområder er logistikk og aktiv sporing, smarte byer, smart jordbruk, industrielt vedlikehold, smartustyr og medisinsk utstyr.

Landsdekkende i 2019– Som en norsk bedrift setter vi stor pris på vårt gode samarbeid med Telia Norge og det faktum at de deler vår visjon om å gjøre mobiltilkobling enkelt og tilgjengelig for alt annet enn kun mobiltelefoner. Vi synes det er spesielt spennende å koble opp vår løsning til Telias nettverk her i Norge, sier Thomas Embla Bonnerud, sjef for strategi og investorrelasjoner i Nordic Semiconductor.

Målet er å rulle ut IoT-løsninger over hele landet i løpet av 2019.

– Vi har en svært offensiv plan for utrulling av LTE-M og Narrowband IoT, og planen er at vi i løpet av 2019 vil ha full støtte for begge teknologier i hele vårt nettverk på lik linje med 4G-dekningen vår, forteller Wigum. – Med det legger vi til rette for at stort antall produkter og aktører kan ta i bruk de nye teknologiene og la digitaliseringen virkelig skyte fart. Vi forventer at et stort antall produkter vil ta i bruk disse nye teknologiene allerede i år, sier Hillestad.

Powered by Labrador CMS