TINGENES INTERNETT

Norden leder an i tingenes internett-revolusjonen, og TeliaSonera skal være i fremkant av utviklingen. Det var meldingen fra teleselskapet under årets MWC.

Publisert Sist oppdatert

TeliaSonera inviterte tradisjonen tro på pressefrokost under årets Mobile World Congress i Barcelona, og i år handlet det stort sett om tingenes internett, også forkortet IoT.

Hélène Barnekow, kommersiell direktør i selskapet, sier Norden er helt i forkant av revolusjonen rundt tingenes internett.

– Det nordiske maskin-til-maskin-markedet vokser raskere enn resten av verden, sier hun.

Det nordiske maskin-til-maskin-markedet vokser raskere enn resten av verden

Størst i Sverige

I TeliaSoneras ferske rapport om tingenes internett sier selskapet at markedet for IoT var på 4 milliarder euro i 2014, og det ventes å vokse med 23 prosent i året fram til 2018, hvor markedet vil nå 9,1 milliarder euro. Det tilsvarer rundt 78,9 milliarder norske kroner med dagens kurs.

I Sverige var det 16 millioner tilkoblede dingser i 2014, et tall som forventes å øke til 35 millioner innen 2018. For Norges del er økningen ventet fra dagens 9 millioner til 21 millioner på samme tid. Det tilsvarer en økning i markedsverdien fra 0,9 milliarder til 2 milliarder euro i 2018.

Med det har de nordiske landene fire ganger så mange tilkoblede dingser per person som resten av verden. Av disse er 17 prosent tilkoblet mobilnettet i dag, mens tallet globalt er ni prosent. TeliaSonera forventer en ytterligere vekst på 20 prosent i mobilbasert tilkobling fram mot 2018.

– I dag er hovedmarkedet vår Sverige, men vi satser nå globalt, sier Barnekow.

Løser samfunnsproblem

Hun trekker fram helsevesenet som én sektor hvor tingenes internett vil blir stadig viktigere.

– Med den veksten i antall eldre vi nå ser handler det ikke lengreom, mennårland må løse disse utfordringene ved hjelp av digitale tjenester.

I dag har folk i Norden i gjennomsnitt 1,7 oppkoblede dingser. I 2018 ventes dette å ha steget til 4 enheter per person. Det gir noen utfordringer også for operatørene.

– Verden vi er i nå er annerledes enn før. Som operatører må vi bli mer innovative. Vi tror operatørene må se at vi har et fantastisk ansvar for det vi leverer. Det er helt fundamentalt å ha sikre nett og levere nye tjenester som folk ønsker. Som operatør har vi et stort ansvar overfor samfunnet og vi må være mye mer fleksible når det gjelder utvikling av nye tjenester, sa hun og konstaterte at den ekstremt hurtige utviklingen av teknologi og tjenester for tiden både er spennende og litt skremmende.

En av puslespillbitene som må på plass for tingenes internett tar skikkelig av, er ny teknologi for mobilnettet.

For M2M det sentralt å ha mobildekning overalt for å kunne fjernstyre fabrikker, sende måledata og sørge for at kommunikasjonen mellom enhetene går så raskt som mulig. I mange tilfeller er det snakk om sensorer som må kommunisere og ha en batteritid på flere år.

TeliaSoneras sjef for radiodekning, Alan Kock slo fast at dagens 4G-nett ikke er i stand til å håndtere det voldsomt store antallet dingser som er på vei inn i nettverkene. Derfor er utviklingen av 5G som ny mobilstandard viktig for operatører.

– Vi forventer at 5G må bli noe fremragende. Vi kan ikke akseptere små framskritt, men venter oss en teknologi som er helt topp i forhold til 4G. Vi trenger å se en ny nettarkitektur som gjør det mer effektivt å drifte mobilnett for oss som operatør med det store antallet nye enheter som er på vei og nye tjenester, sa Kock.

Powered by Labrador CMS