Terje Mentyjærvi i Musikk og Elektronikk AS med en Richwood Master Series A-70-EVA. Selv spiller han på en selvlaget Guitarra Latina i middelalderpunk-bandet Canardus Horribilis. Foto: Stian Sønsteng
SPESIALISTER PÅ STRENGER OG REKVISITA
–Vi forsøker alltid å finne produkter som skiller seg fra det alle andre har, sier Terje Mentyjærvi i Musikk og Elektronikk AS.
Når vi møter ham hos The Music Alliance på Musikmesse i Frankfurt den første uken i april, viser han oss gitarene fra Richwood.
– Dette er et merke som har eksistert siden 1979. Master-serien som kom for noen år siden markerte et kvalitetsløft, og den nye Songwriter-serien har en nyskapende avstivning av lokket og samme høye byggekvalitet, sier Mentyjærvi.Tanglewood er et annet viktig gitarmerke for Musikk og Elektronikk AS.
– Hvorfor kjøper folk en av disse, og ikke en Martin?
Annonse
– Dette er rimelige gitarer, men du får mye for pengene, og ofte mye av den samme følelsen når du spiller på dem.
Terje Mentyjærvi er daglig leder og innehaver av Musikk og Elektronikk AS, sammen med kona Anja Christine Boman. Selskapet er den norske partneren i The Music Alliance, som er et innkjøpssamarbeid bestående av 18 distributører som dekker 20 land i Europa. De har 161 varemerker og 17.000 produktlinjer i porteføljen, med et sentrallager på 10.000 kvadratmeter i Nederland.
– Vi er alle selvstendige partnere som også jobber med andre leverandører. For vår del henter vi gitarer, gitardeler og stort sett alt som er av rekvisita til blant annet stryk og blås herfra. Sortimentet er enormt, og vi finner alt mulig – og umulig – her, sier Mentyjærvi.
Orgler på 70-tallet
Dette er ett av mange agenturer for Musikk og Elektronikk AS.
Annonse
– Blant det andre vi har er strenger fra Elixir, Aquila, LaBella, Hannabach og Optima. Vi har alltid hatt et stort utvalg av strenger. Trenger noen et uvanlig strengesett, finner de det stort sett hos oss. Vi selger gitarer fra Tanglewood, ørepropper fra Alpine, munnspill fra Lee Oskar og Tombo, capoer fra G7th, gitarreimer fra Steph, plektre fra Sharkfin og Pickboy, orgler fra Crumar samt effektpedaler og småforsterkere fra Hotone Audio. Det dukker snart opp et par nye og spennende agenturer også, sier Mentyjærvi.
Musikk og Elektronikk AS ble etablert i 1971, og ble bygd opp gjennom et agentur på orgler fra Magnus Harmonica Corporation, som opprinnelig het The International Plastic Harmonica Corporation. Dette selskapet ble etablert i 1944 i New Jersey i USA, av den danske immigranten Finn Magnus.– Dette er i praksis et halvt trekkspill med en vifte under, og det ble solgt 25.000 slike orgel i Norge i løpet av tre år; et av de først store musikkproduktene som slo til på hjemmemarkedet, fordi det var billig og enkelt å lære seg. Etter det begynte selskapet med husorgler. Det var en enormt lukrativ bransje i en tid da stort sett alle skulle ha et slik, og orglene var dyre. Dette var firmaets første glansperiode, og blant merkene som ble solgt var Viggen. Orglene ble produsert flere steder i Europa, og man satte egne navn på dem. Dette var på 70-tallet, og lenge før min tid, sier Mentyjærvi.
Zupfinstrumentenmacher
Musikk og Elektronikk AS var siden de første til å etablere blant andre Elixir, GHS, Tokai, Hughes & Kettner og Takamine på markedet i Norge.
Mentyjærvi kom inn i selskapet i 2003, på deltid.
– Jeg tok eksamen som zupfinstrumentenmacher (gitarmaker) i Markneukirchen i Tyskland i 1998, og utførte først garantireparasjoner for Musikk og Elektronikk via mitt eget gitarverksted. Samarbeidet ble etter hvert så godt at jeg siden 2006 har vært ansatt i full stilling. Da Erik Korsager trakk seg ut i oktober i fjor tok jeg over selskapet sammen med kona. Vi er i dag de to eneste ansatte, sier Mentyjærvi.
Han sier de som nye drivere ønsker å bygge selskapet opp sakte og forsiktig.
Annonse
– Vi har ikke noe konkret økonomisk mål, men ønsker en naturlig vekst slik at vi på sikt kan ansette én eller to personer. Vi gjennomgår nå en sårt tiltrengt modernisering som vil gi oss et løft i 2017.
– Hvilken posisjon har dere i det norske markedet?
Liten men sterk
Vi står i en litt sterkere posisjon enn mange av konkurrentene akkurat nå
– Vi er en relativt liten aktør, men vi er spesialister på strenger, rekvisita, gitarer og gitarrelaterte produkter, sier Mentyjærvi.
Alle butikker og nettbutikker i Norge er blant kundene, og de har lager på Nøtterøy utenfor Tønsberg.
– Vi styrer også lageret selv. Målet er ikke å bli størst, men å jobbe så effektivt og fleksibelt som mulig. Denne fleksibiliteten gjør at vi står i en litt sterkere posisjon enn mange av konkurrentene akkurat nå, sier Mentyjærvi.
Musikk og Elektronikk AS omsatte i fjor for fem millioner kroner eksklusiv moms. Mentyjærvi understreker at det var et spesielt vanskelig år.
Han er selv musiker, og han spiller sammen med kona i middelalderbandet Canardus Horribilis, som på gammelfransk betyr «den forferdelige anda».
– Vi formidler middelaldermusikken med dødsforakt og humor. Vi er en gjeng musikere med ulik bakgrunn, men med stor interesse for historie, historisk musikk, formidling og musikkinstrumenter. Tre i bandet arrangerer middelalderfestivaler, og flere arbeider på museum eller med kulturformidling. Selv er jeg som nevnt utdannet gitarmaker, med stor interesse for instrumenthistorie. Det vi bruker alt dette til, er å spille akustisk punk, smiler Mentyjærvi.