Panasonic kommer med to nye robuste maskiner, her er 2-i-1-nettbrettet FZ-Q2. Foto: Panasonic

TØFFINGER FRA PANASONIC

Med 20 års erfaring på å lage bærbare PCer for tøffe forhold, kommer Panasonic nå med to nyheter innen robuste maskiner.

Publisert

Panasonic Toughbook lanserte sin første robuste bærbare PC, CF-25, for 20 år siden. På en pressekonferanse i Oslo presenterte selskapet sin siste generasjon Toughbook, CF-33.

– CF-33 nedstammer direkte fra den første CF-25, designmessig kan du se at de er fra samme familie, selv etter 20 år, sier Dirk Weigelt, europeisk produktsjef for Toughbook og Toughpad, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Tåler vær og vind

CF-33 er en 2-i-1 enhet, og inngår i Panasonics syvende generasjon med robuste og bærbare enheter. Maskinen har en 12 tommers skjerm og 3:2 bildeformat, etter ønske fra brukerne.

Med en lysstyrke på 1200 cd /m2 er skjermen er utviklet for å takle regn og kraftig sollys. Maskinen er klar for levering fra mai.

// Vi har en servicegaranti på 96 timer, og da får brukeren sin egen maskin tilbake, med hans eller hennes data på

– Vi vet at i Europa er det mange som fortsatt ønsker å bruke Windows 7 fram til Microsoft slutter å supportere det, så i juni kommer vi også med en modell med Windows 7, sier Weigelt.

Maskinen veier 2,8 kilo med tastatur, i nettbrettmodus er vekten 1,5 kilo.

– Kundene kan også selv velge hvilke porter de ønsker inkludert, for eksempel barcode-skanner, ekstra USB eller seriellport, smartkortleser og så videre, sier produktsjefen.

Maskinen kan også kjøre doble batteri, som gir en levetid på over 20 timer.

– Med to batterier kan man også bytte ett, mens det andre fortsetter å kjøre maskinen, sier Weigelt.

Den trykkfølsomme skjermen støtter multitøtsj opptil ti fingre, penn- og hanskemodus. Både pennen og fingrene virker selv om det er vått.

– Regndråper på skjermen fører ikke til feiltrykk, det er kanskje spesielt viktig i Norge, sier Weigelt.

CF-33 er ifølge Panasonic selv et arbeidsverktøy beregnet for blant andre nødetater og forsvaret, så vel som offentlige institusjoner og mobile arbeidsplasser.

Ulrika Sturk, nordisk markedsansvarlig og Dirk Weigelt, europeisk produktsjef for Toughbook og Toughpad viser fram den nye CF-33 og selskapets første robuste maskin, CF-25 som kom for 20 år siden. Foto: Marte Ottemo.

Service i Cardiff

– Hvordan jobber dere med verdikjeden for denne type robuste produkter?

– Vi har en blandet verdikjede. Globalt jobber vi med partnere på SMB-markedet, eller med de individuelle programvareutviklerne for spesialtjenester, men vi selger også direkte til de store kundene. I Norden jobber vi først og fremst via partnere, sier Weigelt.

Han sier at Panasonic i EMEA har en 66 prosents markedsandel på robuste bærbare, og 59 prosent på robuste nettbrett. Panasonic bygger sine Toughbook- og Toughpad-produkter selv, og gjør også selv service fra sitt europeiske senter i Cardiff.

– Vi har en servicegaranti på 96 timer, og da får brukeren sin egen maskin tilbake, med hans eller hennes data på. Gjennomsnittlig brukertid er fem til seks år for våre produkter, så til tross for en noe høyere pris enn standard utstyr, tjener man det fort inn. Vi har også en meget lav feilrate, så nedetiden er liten. For våre robuste enheter er feilraten rundt én prosent, og tar du med de semirobuste enhetene også for business-markedet ligger vi under tre prosent, sier Weigelt.

Den andre nyheten fra Panasonic er det semirobuste 2-i-1-nettbrettet FZ-Q2.

– Den største forskjellen er at FZ-Q2 er såkalt semirobust, det vil si at det er ment for bruk innendørs eller lett bruk ute. Vi har laget denne type nettbrett i sju år, og vi kommer nå for første gang også med tastatur. Vi ser at 2-i-1 er en klar trend i markedet, sier Weigelt.

Sekunderer skiskytterne

CF-33 nedstammer direkte fra den første CF-25, designmessig kan du se at de er fra samme familie, selv etter 20 år

Han sier deres nettbrett er mer robuste enn versjonene fra Lenovo og Microsoft ment for tøffere bruk, men også på tilgjengeligheten på porter er det forskjell.

– Andre 2-i-1-leverandører har gjerne bare én port, for eksempel USB-C. Vi vet at for våre brukere er bakoverkompatibilitet svært viktig. Telekom-installatører trenger LAN for å sjekke at kundenes linjer fungerer, gammelt utstyr som skal sjekkes og hentes ut data fra krever seriellport og USB er et helt nødvendig, sier Weigelt.

Blant brukerne av Panasonics Toughbook- og toughpad-produkter er blant annet det norske skiskytterlandslaget.

– Vi har brukt Toughbook i rundt seks år nå, før brukte vi vanlige PCer for sekundering. Men Toughbooken har mye bedre batterikapasitet, vi kan stå ute en hel dag i minus 15 grader. Og så virker den bra uansett om det er snø, regn eller solskinn. Før hadde vi med oss et kikkertstativ og en liten koffert, som vi kunne ha PCen inni, for å se skjermen i solskinn, eller beskytte mot vær og vind, sier Per Arne Botnan, utviklingssjef for det norske skiskytterlandslaget.

Powered by Labrador CMS