FULLTEGNET PT-FORUM
Post- og teletilsynets årlige møte er populært og 120 deltakere fikk høre blant annet Telenor-sjef Berit Svendsen og statsråd Rigmor Aasrud snakke om telekoms framtid.
Det er 7. året på rad PT-forum holdes i Lillesand, og 120 av telekom-bransjens ledere var med på et fulltegnet PT-forum.
Første taler på forumet var sjef for forbruker- og administrasjonsdepartementet, Rigmor Aasrud. En engasjert statsråd mener bransjen og politikerne må jobbe sammen om Norge skal bli best på ekom i Europa.
– Vi er langt framme når det gjelder bredbåndsdekning, men vi må også få folk til å ta det i bruk. Vi som politikere kan bidra med gode rammebetingelser, men vi kan ikke bestemme at Norge skal være best. For at vi skal være på topp i ekom-Europa er vi helt avhengige av bransjen. Det er dere som bygger infrastrukturen, og utvikler nye tjenester er avhengig av et samspill, sier Aasrud.
Vår bredbåndspolitikk baserer seg på at det skal være en markedsdrevet utbygging
150 millioner til PT
Hun sier det ikke er noen tvil om at vi står midt oppe i en digital revolusjon, og at bruken av IKT og internett fører til innovasjon og vekst.
– Bredbånd har vært en grunnleggende infrastruktur som har gjort denne utviklingen mulig. Vårt mål er at vi skal være blant Europas ledende på bredbånd, og at befolkningen skal ha et godt tilbud. Men det er ikke tilgangen på bredbånd som er hovedutfordring, men å få folk til å ta i bruk og betale for den kapasiteten som faktisk er der. Vår bredbåndspolitikk baserer seg på at det skal være en markedsdrevet utbygging, og at leverandører og brukere bestemmer takten på utviklingen. I det ligger prinsippet om at vi viderefører nettnøytralitet, sier Aasrud.
Hun hadde også en hyggelig overraskelse til PT-sjef Torstein Olsen. Post- og teletilsynet får jobben med å dele ut de 150 millioner kronene årlig som skal sikre bredbåndsdekning i områder av landet der aktørene selv ikke finner det lønnsomt å bygge ut.
– Noe av hensikten med at PT skal ta over denne tildelingen er å få en mer harmonisert og ryddig fordeling av midler, samtidig som regelverket i EØS-avtalen blir ivaretatt, sa Olsen i etterkant av statsrådens tale.
Det betyr at PT må ansette flere nye medarbeidere fort, for den første runden med tildelinger av midler vil skje allerede i 2013.
De 150 millioner kronene som PT skal dele ut, ble lovt tildelt i forbindelse med kunngjøringen av reglene for den kommende auksjonen av frekvenser i 800-, 900- og 1800 MHz-båndene. Regjeringen har i flere år delt ut tilsvarende summer årlig til bredbånd- eller mobilutbygging i områder av landet der de kommersielle aktørene ikke har sett det økonomisk interessant å bygge ut på egen regning.
Graveforskriftene kommer
En annen god nyhet fra Aasrud er at den etterlengtede forskriften for graveregler nå kommer før sommeren.
– Jeg vet jo at dere i telebransjen er utålmodige. Jeg har møtt mange av dere som har minnet meg på at det er på tide å få på plass regler for graving i offentlig vei. Det jeg kan si er at samferdselsminister Marit Arnstad i Stortinget har sagt at det nå er like før en veileder er på plass, og at den vil komme ut før ferien, sa Aasrud.
Hun erkjente at graving er en betydelig del av kostnadene ved bredbåndsutbygging og sa at regjeringen ønsker å bidra til at det blir lavest mulig kostnader for utbygging av bredbånd i Norge.
– Det har tatt tid å få på plass ledningsforskriften, men dette har vært et krevende arbeid. Jeg vet også at mange av dere i bransjen ønsker at forskriften skal gjelde alt av veier. Det Arnstad har sagt er at ledningsforskriften vil være så pass generelt utformet at den vil egne seg for andre veier enn de staten har ansvaret for også, sa Aasrud.
Mobilt bredbånd overalt
Det gleder Telenor Norges sjef Berit Svendsen. I sitt innlegg innrømte hun at Telenor har hatt for mye fokus på befolkningsdekning, altså hvor mange mennesker som har mobildekning, men ikke nok på arealdekning.
– Det er fantastisk spennende å være i en bransje der kunden løper foran og aldri får nok av det vi leverer. Vi har god mobildekning der folk bor, men det er ikke nok. Jeg kjørte nylig fra Røros mot Trysil. I Røros hadde jeg godt mobilt bredbånd, men på veien måtte jeg kjøre i to timer før jeg nådde 3G-dekning. Edge er ikke bra nok lengre, konstaterte Svendsen.
Hun fortalte at Telenor nå bygger for fullt, og at selskapet investerte 4,1 milliarder kroner i det norske nettet i 2012.
– Om vi hadde fått en milliard mer, ville vi ikke kunnet brukt pengene. Vi bygger nå ut nettet, både fiber og mobilt, så fort det lar seg gjøre. Det er ikke mer kapasitet i entreprenørbransjen til å bygge fortere, sa hun.
Svendsen la også fram tall som viser en enorm økning i trafikken i mobilnettet, men at inntektene står bom stille.
– Det er enormt sterk innovasjon i tjenester i nettene. Facebook, Amazon, Skype, Google, Netflix og andre bidrar med spennende tjenester. Men Norge ønsker da ikke å bli en råvareleverandør av bit per sekund som presses i pris av amerikanske aktører? Vi må selv lage nye tjenester som kundene vil ha. Derfor investerer vi i flatedekning i mobilnettet og fiber til husstander og næringsliv i Norge, sa hun og lovte flere nye tjenester fra Telenor i tida som kommer.